söndag 2 maj 2010

Borg, borg, borg

Det är sannslöst vilken himla tur Sverige har! Tur att vi har Anders Borg som finansminiser istället för etterbyttan Östros. Med Borg är det inte svårt att sova gott och veta att landet står minst lika starkt i morgon.
Debatten i Agenda idag visar återigen styrka i vår ekonomiska politik. Och för den delen den personliga styrkan i våra främsta företrädare. Anders är lugn och sansad, Östros arbetar upp sig och ser till slut ut som en överlägsen Göran Persson i högform. Är det bara jag som tycker att Östros och Persson är väldigt lika? De har samma lite nedlåtande tonfall, har något i mimiken som påminner väldigt mycket om varandra, för att inte tala om att de har samma politik. Det fungerade inte 2006 och kommer inte att fungera nu heller.

Det enda man möjligtvis kan ge Östros rätt i är att vi måste börja prata om Sveriges framtid igen. Nu har de rödgröna haft sin storhetshelg, nu är det dags att släppa deras politik och bara inrikta oss på vår och Sveriges ljusnande framtid!

Jaja... Jag fattar det antagligen får vänta till på tisdag för i morgon ska det bli mycket spännande. Nu är det dags för SVaMParna att bekänna färg. Hur ska de få det att gå ihop? Hur stora kostnadschockar kan vi vänta oss? Superintressant i morgon.

Länkar: Ab 1, Kent 1, Kent 2, Lotta, Thomas, Mary, SvD, DN, Dn 2, Exp 1, Exp 2,

11 kommentarer:

  1. Och när får vi se eran politik? eller blir det mer av samma sänkt skatt, sänkt skatt, sänkt skatt, sänkt skatt. Och en raserande välfärd?

    SvaraRadera
  2. Instämmer med föregående talare, "när får vi se eran politik"? Skattesänkningar och skattesubventioner (RUT) för de förmögna är vad ni har presterat under snart fyra år! Ja, och en "förstörd" sjukförsäkring som har lett till att kommunernas socialbidragsutbetalningar har ökat lavinartat! Är ni stolta? Är ni stolta över eran smutskastning av oppositionen i brist på egen politik! Inte bara vanliga arbetare är besvikna på eran politik, även småföretagarna är besvikna på er! Så vad har ni egentligen att komma med?

    SvaraRadera
  3. Mycket, en borgerlig politik kommer till exempel se till att Sverige även i framtiden kan ha en mer konkurrenskraftig export, fler företag stannar i sverige och framför allt pengarna som behövs för att investera i svenskaföretag kommer stanna. Visst är det sorgligt att vissa blir klämda, men man har precis ändrat sjukreglerna och det tar ett tag innan det kommer till rätta. Sjukvården har dock blivit bättre, med mer frihet och man har kortat många köer.
    Sverige har idag de starkaste statliga finanserna i världen, bara det är ett argument att rösta på alliansen, detta efter den värsta ekonomiska krisen på många många år.

    Det kommer i längen leda till att Sverige kommer ha det mycket lättare att växa snabbt när krisen väl är slut. Men den politiken som Vänsterkartellen redovisat i dagarna hade Sverige mycket väl kunnat vara på tur efter Grekland och då hade vi inte haft något Eurosammarbete som rättat oss...

    SvaraRadera
  4. Tack Karl M för att du förklarar det uppenbara. Det är arbetslinjen som är det avgörande.

    Vanliga arbetare som Kent K hänvisar till, torde så här i deklarationstiden, se exakt hur mycket bättre Alliansen har gjort det. En hel skattad månadslön extra om året. För min ekonomi är det inget jag kastar över bord och fnyser åt. Det är faktiskt väldigt mycket.

    Och det bespottade rut-avdraget är helt i arbetslinjen. Tusentals jobb har skapats. De är vita och de ger den som utför det en trygghet på arbetsmarknaden, pensionspoäng och en säkerhet. Dessutom är de som utför rut många gånger de som stod längst utanför arbetsmarknaden som nu har fått en möjlighet att komma in och bli självförsörjande.
    Till alla er som fortfarande hävdar att det bara är de allra rikaste som använder rut så rekommenderar jag ett besök på något av hemstäd-bolagen för att få deras version av vilka som egentligen använder tjänsten.
    Jag förstår inte hur något jobb kan vara fel! Det är alltid bra att jobba, både för den enskilda människan, för samhället och för alla trygghetssystem. Utan folk som jobbar och betalar skatt, inga pensioner och inga pengar till a-kassa och sjukförsäkring. Ekvationen är väldigt enkel. Det ska bli spännande att om en timme se hur de rödgröna tänker finansera alla vallöften.
    Vi lovar iallafall, stabila offentliga finanser och en expansiv jobbpolitik.

    SvaraRadera
  5. Re:Karl M
    Javisst är det "sorligt" att några kommer i klämm för att regeringen efter den snabbaste remisstiden i historien, åtsidosätter varningarna från flera remissinstanser och kör på som om ingenting har hänt! Den nya sjukförsäkringsreformen skulle drivas igenom i rekordfart! Handlingskraft, jo förvisso! Ansvarsfull politik, nej tvärtom!

    Apropå Grekland, vad gjorde högerregeringen, som fram valet 2009 regerade Grekland, åt situationen?

    SvaraRadera
  6. Re: Jenny Olsson
    Nu råkar det vara så att jag faktiskt känner några som har just städbolag och de bekräftar att det just är de med ordentligt höga inkomstert som använder sig av RUT! De har inga låginkomsttagare i sin kundkrets!

    Hur mycket blir det kvar i verkligheten av jobbskatteavdraget?
    •Införande av skatt på trafikförsäkringspremien.
    • Förmånsbeskattning på hem-pc.
    • Höjd gräns för reseavdrag.
    • Slopad skattereduktion för avgift till a-kassa och fackförening.
    • Höjd a-kassaavgift för många.
    Trots löfte om motsatsen höjde Alliansen bensinskatten! Hur mycket blir det kvar av jobbskatteavdraget för en jobbpendlare som måste använda bilen till jobbet?
    Blir dyrare att besikta bilen nu också:
    “Snart chockhöjs priset på bilbesiktning. Efter avregleringen vid halvårsskiftet ökar priset till minst 500 kr, enligt de bedömningar som konsultföretaget McKinsey gjort på regeringens uppdrag, skriver tidningen Motorföraren i sitt senaste nummer. I Finland kostar det idag nästan 1 000 kr att genomföra en bilbesiktning, vilket innebär att priset i det närmaste har tredubblats efter avregleringen där”
    Låga löneökningar som snart kommer att ätas upp av prisöknar. Dessutom måste vi köpa extra försäkringar för att täcka upp för den försämrade A-kassan. Vad får vi egentligen kvar av jobbskatteavdraget? Inte mycket om ens något!
    Allianseni vill ju hävda att alla har tjänat på jobbskatteavdraget! Men hur mycket får vi i realiteten kvar?
    Det är ju det som är det intressanta, av flera skäl! Om du har 1500:- eller 150:- per mån. kvar av avdraget gör en väldig skillnad på din konsumtionsförmåga med avseende på hur jobbskapande jobbskatteavdraget i realiteten blir! För 150:- mer per mån. kan du inte konsumera särskilt mycket! För att jobbskatteavdraget skall ha någon som helst effekt på sysselsättningen måste inhemskt producerade varor konsumeras ex. Volvo och SAAB bilar som då drar med underleverantörer! Hjälper inte upp sysselsättningen i Sverige om vi köper Asien producerade platt-TV vilket väl kanske kan vara möjligt att göra med ett tillskott i plånboken på 150:-/mån.! Om vi får 1500:- eller 150:- per mån. är ju i högsta grad avgörande för hur mycket vi kan spara som ju pga. av den försämrade sjuk och arbetslöshetsförsäkringen är nödvändigt att göra för att ha en liten möjlighet att överleva om vi skulle drabbas av sjukdom eller arbetslöshet! Så hur stor summan vi får kvar i realiteten är helt avgörande för om vi låginkomsttagare har någon nytta av jobbskatteavdraget (om man ställer det mot de försämringar som genomförts i våra trygghetsförsäkringar) i ett lite längre perspektiv med avseende på att vi ju faktiskt kan bli sjuka eller arbetslösa! Det är ju dessa försämringar som gett utrymme för skattesänkningar, enligt Husmark själv!

    SvaraRadera
  7. Oj, långt inlägg fyllt med siffror. Vad förmånsbeskattninga av hem-pc rör till exempel pensionärer och arbetslösa som ju enligt de rödgröna är de mest förfördelade har jag mycket svårt att förstå. Att det ska vara skattebefriat låter ju som en mycket orättvis förmån. Alla som inte jobbar på ett företag med sådan förmån går ju miste om det. Orättvist tycker jag.
    Poängen är ju att det alltid ska löna sig att arbeta och med fler som arbetar så blir det ju mer pengar till stödsystemen och pensioner. Förstår inte varför du ska köpa extra försäkringar om du inte vill, och förstår inte varför du drar upp bisiktningskostnader som du inte betalar idag.

    Det är exakt som du säger, att det är det man får kvar i plånboken är det som räknas. Inget annat. Hur mycket får du kvar i plånboken när de rödgröna har infört alla sina skatter? Exakt hur mycket får du kvar?

    SvaraRadera
  8. Re: Jenny Olsson

    Du skriver: "Förstår inte varför du ska köpa extra försäkringar om du inte vill"

    Nähä, så det förstår du inte! Nä, det är väl där problemet ligger! Ni förstår helt enkelt inte! Det kan man nog faktiskt sammanfatta eran politik med! Ni förstår helt enkelt inte hur den verklighet som ni har skapat slår mot människor som lever i den verklighet ni så förtvivlat förnekar att den finns! Herregud, är det undra på att opponionssiffrorna ser ut som de gör? Det blev inte för svårt att förstå nu?
    Att vi måste köpa tilläggsförsäkringar beror på eran sänkning av a-kassan som gör att många får gå från hus och hem! Eran höjning av avgiften till a-kassan gjorde att många av ekonomiska skäl valde att gå ur, de hade helt enkelt inte råd att betala den höjningen!
    Eran motivering för sänkning av a-kassan och försämringarna i sjukförsäkringen är att ni har den åsikten att människor är "lata", att alla som är arbetslösa eller sjuka inte vill jobba! Ni vill därför öka incitamentet för att söka jobb med era försämringar!

    Fråga, när i historien har det inte lönat sig mera att jobba mot att leva på a-kassa?

    Jag var arbetslös tidigare en gång på 90-talet, då under en socialdemokratisk regering! Inte var det lönsamt att leva på a-kassa då heller, det var fortfarande en avsevärd skillnad mot att ha ett arbete!
    Skillnaden var dock något mindre än efter eran sänkning, men nog tusan var man motiverad att söka jobb även då!

    Vad ni inte tycks förstå är att ett jobb är så mycket mer än lönechecken, det är en social bit! Kamratskapen med jobbarkompisarna osv.
    Vi som nu är arbetslösa har inte valt det, tror du att jag sade upp mig från jobbet förra året för att leva på en överdådig a-kassa?
    Jag förlorade netto 6000:-/mån. när jag blev arbetslös!
    Om ni inte sänkt a-kassan hade jag "bara" förlorat netto 5400:-/mån.
    Tror du att jag varit mindre motiverad att söka jobb då?

    Hur många arbetslösa och sjuka tror du själmant har valt sin sitution?

    Ni verkar inte vara så intresserade att diskutera att samtidigt som ni införde jobbskatteavdraget så införde ni avgiftshöjningar och försämrade andra avdrag! Detta gjorde att det som blev kvar av jobbskatteavdraget krympte rejält! Detta är något ni inte talar om så gärna, helst inte alls!
    Ni skryter så gärna om en månadslön extra/år men inte hur stor del av den extra månadaslönen som går bort!
    Ni vill inte heller tala om att i kronor och ören är det höginkomsttagarna som tjänat på eran politik, detta är klart konstaterat av bl a. DN och nationalekonomer! Men ni vill bara tala om procentsatser för att försöka dölja faktum!

    Att ni kommer förlora valet beror på att de av Reinfeldt benämda som det "sovande folket" har vaknat och synat era bluffpolitik!

    SvaraRadera
  9. Hahaha! Nejdå, är inte alls svarslös. Däremot ganska tidslös. Det är många saker som måste göras och det gäller att prioritera.

    Viljan att förstå eller inte kan vi diskutera vem som har. Och vem som har företräde till sanningen, om det nu bara finns en. Det finns faktiskt en möjlighet att det finns flera. Men svart och vitt är enklast att klä saker i. Så därför prioriterar jag idag mitt jobb och mitt ministerbesök.

    Hoppas du har en härlig dag du också!

    Kramar!

    SvaraRadera
  10. Har du någon kommentar till att statsskulden ökat kraftigt från 2008?
    År Sverige, statsskuld
    2008 1 118,9
    2009 1 189,2

    SvaraRadera