onsdag 12 maj 2010

Facket ställer till det igen

En ung tjej som inte vill annat än att jobba. Jobba för att tjäna egna pengar så klart men också för att få ett cv så att hon kan få andra jobb. För att få erfarenhet och lära sig saker. Vill det sig illa så kan facket stoppa henne från allt det där. Bara så där. För att de vill strejka. Tjejen är inte ens med i facket. Hon vill inte strejka. Men om facket vill det, så måste hon det också, annars blir hon straffad.

Och det är här jag nästintill blir galen. Varför ska facket få bestämma över folk som inte ens är med? Det är ju ingen annanstans en förening får bestämma över någon som inte är medlem. Men facket får. Det tycker jag är hemskt.

Facket är säkert fantastiskt för dem som gillar det och dem som vill vara med. Låt oss andra som inte vill vara med vara ifred och jobba på.

Som tur är har den här tjejen skinn på näsan, är frammåt och skriver till och med debattartiklar i Expressen. Hon kommer nog att klara sig bra i livet ändå. Och det kommer inte att vara det minsta lillaste fackets förtjänst.

22 kommentarer:

  1. Jaha, och för att hon "vill jobba" ska hennes arbetskamrater acceptera att hon agerar strejkbrytare och sänker lönen för flera andra?

    Skinn på näsan verkar hon inte ha då hon verkar inte begripa alls att man håller ihop med sina arbetskamrater.

    SvaraRadera
  2. 19 581 kronor
    va med i facket 3 mån sen gå ut, hon vet inte vad betyder de här för andra
    det finns massor med arbetarna innom hotel och restorant son inte ens tjänar 17 000 i månaden

    SvaraRadera
  3. Hon lär ju knappast att sänka lönen för sina arbetskamrater. Vem vill vara med ett politiskt fackförbund dom är emot en nettolöneökning för en normalinkomsttagare på em extra månadslön? Nej tack till att bli tvångsansluten till något. Facket måste själva förtjäna sina medlemmar vilket de tydligen har svårt med./ Arne Lernhag

    SvaraRadera
  4. 19 år troligtvis inga barn utan bara sig själv att ta hand om så ser det inte ut för alla. tänk om facket förhandlade bara för sina medlemmar och alla som inte var med skulle inte få ta del av resultatet kanske det skulle vara rättvisare och kom inte och gnäll sedan att arbetsgivaren
    sänker din lön eller du får taskigare arbetsvillk..

    SvaraRadera
  5. Facket har förhindrat många att arbeta.
    Det var LO som skapade utanförskapet för invandrare. När den stora vågen av flyktingar kom på 90-talet fick de sosseregeringen att förbjuda invandrare att arbeta medan de väntade att få sin ansylansökan prövad! Sedan var tillräckligt passificerade att de inte utgjorde något hot mot LO medlemmarna!

    SvaraRadera
  6. Svartfötter ska en kula i nacken och inget annat.

    SvaraRadera
  7. Jävel vad du är okunnig du är!

    Ingen vill strejka bara för att det är så förbannat kul, det ska du bara inte gå omkring och inbilla dig.

    Tror du att vi som arbetar någonsin har fått något gratis så är du illa ute. Inbillar du dig att folk som arbetar som städare kan bo i radhus, i lägenhet i innerstan eller rent av i villa i det här landet för att Sverige är just Sverige så är du ännu sämre ute. Nej, orsaken till det heter kamp. Dina gelikar i moderaterna/gamla Högerpartiet har skickat oss ut i arbetslöshet och bostadslöshet, de har skjutit på oss med militär bara för att vi krävde människovärdiga förhållanden. Att strejka är ett helvete, det medför konflikter med arbetskamrater, risk för att dömas i klassdomstolen och det medför också betydligt mindre betalt eftersom strejkkassan endast är 80% av lönen!

    Sossefacket är inte mycket att ha för oss arbetare, det ska gudarna veta. Ni som är höger vet inte hur glada ni ska vara för att sossarna och deras tradeunionism styr inom fackföreningen. Peter Wallenberg visste. Han sa att det bara är sossarna som kan hålla fackföreningarna under kontroll. Ni kanske borde läsa lite historia? Jag rekommenderar boken "Från mörkret stiga vi mot ljuset". Där kan ni lära er lite.

    Strejkbryteri ska, och kommer aldrig att accepteras, vad skälen än må vara och vem strejkbrytaren än må vara.

    SvaraRadera
  8. Om mataffärerna ingick i en kartell för att driva upp priserna, skulle inte arbetarna då protestera? Eller skapa en konkurrerande kooperation?

    Kollektiva löner är inget annat än en sådan priskartell på arbete. Varför blir priskarteller rättvisa när det är arbetssäljare som driver dem, men orättvisa när andra säljare driver dem?

    Precis som varje människa har rätt att sluta sig samman i intresseföreningar, så har varje människa rätt att låta bli samma intresseföreningar. Varje människa ska ha rätt att ta arbete till precis de villkor man själv känner sig bekväm med.

    Dessutom kan inte strejker driva upp några löner. Löneutrymmet inom ett företag beror på vad företaget förmår producera, och löneutrymmet för en anställd beror på vad den anställde förmår producera.

    Att höja lönerna över vad företaget klarar kommer att slå ut företaget, och att höja lönerna över vad den anställde kan producera kommer att slå ut den anställde.

    SvaraRadera
  9. Facket har säkert sina fördelar för den som vill det. Men poängen är att ingen ska bli tvingad att gå med i en organisation om man inte vill. Man ska heller inte tvingas göra som den organisationen säger om man inte är medlem. Det är grundläggande valfrihet.
    Vill man vara med i facket, fine, var det! Men tvinga inte någon annan.
    Om det är roligt eller inte att strejka, har jag absolut ingen åsikt om, känner någon att det är värt att göra det, trots de nackdelar Nicklas Eriksson uppenbarligen tycker att det har så är det fritt fram. Vi lever i ett fritt land och det är där min poäng ligger. Ett fritt land där ingen ska bli tvingad in i organisationer eller organisationers vilja mot sin egen vilja.

    Håller också med Arne att det är fullkomligt obegrupligt att ett fack som säger stå på arbetarnas sida är emot att deras medlemmar får en hel månadslön extra, rakt ner i plånboken.

    Ganska hycklande och bara ett bevis på att partilojalitet betyder mer än medlemmarnas bästa.

    SvaraRadera
  10. Tack Ola för den mycket sakliga analysen.

    Människans frihet måste stå i centrum.

    SvaraRadera
  11. Men herregud Ola, vinsten fördelas mellan arbetarna och kapitalisterna, så nog kan strejker höja löner alltid. (Och det kan vara bra för produktiviteten att företag som inte kan ge tillräckligt med vinst/löneökningar slås ut.)

    Minns t.ex. finansmannen Robert Weil som tackade löntagarna för att de "avstått så mycket så att vi kapitalister skulle få så ännu mycket mer". http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kapitalister-forenen-eder-1.757844

    SvaraRadera
  12. Kassandra Eriksson13 maj 2010 kl. 13:31

    "Dessutom kan inte strejker driva upp några löner. Löneutrymmet inom ett företag beror på vad företaget förmår producera, och löneutrymmet för en anställd beror på vad den anställde förmår producera. "

    Det här är inte sant. Företagen är fullständigt kapabla att betala sina anställda betydligt mindre än vad de har råd att betala dem, och betydligt mindre än vad de anställda producerar. Därför är det också möjligt att driva upp lönerna.
    Dessutom handlar strejk inte bara om lön, det handlar också om arbetsvillkor. Facken har skaffat oss de rättigheter vi har idag och det tror jag att ganska många människor är glada över, även de som inte vill vara medlemmar i facket själv. I över 100 år har facken kämpat för alla, medlemmar och icke-medlemmar, och det ska de fortsätta med. En fackförening är ingen nöjesklubb, det finns ingen som vill strejka, det är någonting man gör för att man måste. Att förstöra en strejk för kollegor som verkligen behöver högre lön eller drägliga arbetsvillkor är fruktansvärt själviskt. Hon borde skämmas.

    SvaraRadera
  13. Oh du fantastiska idiotjävel till muterad gris af överklassen. Vi i arbetarklassen har stridit för våra rättigheter i hundra år och vunnit många segrar tack vare att vi stått enade. När någon idiotjävel ska springa era ärenden och slava för pissvillkor underminerar det hela arbetarklassens maktposition eftersom vi får ett sämre förhandlingsläge.

    Enade vi stå splittrade vi falla.

    Att du överhuvudtaget kan be folk att kryssa in dig i maktens salar är också arbetarklassens förtjänst… dvs att vi får rösta.

    Jag blir så jävla förbannad på er naiva liberala tro på någon slags frihet. Den har inte och kommer inte existera i ett kapitalistiskt samhälle – för den breda majoriteten av befolkningen.

    Ni lever så sjukt långt från verkligheten.

    Elda under ert klasshat kamrater! Borgarsvin frossa och njut, för snart är sagan slut.

    SvaraRadera
  14. Haha det är ju patetiskt hur ekonomiskt okunniga ni moderåttor är.

    Ja fackföreningarna är en arbetarkartell. Vad är problemet? Skit i allt snack om att det skulle vara rättvist och what not, det handlar om att vi står upp och kämpar för våra klassintressen som klass och kollektiv. Sen kan man ju tycka att det är rättvist att arbetarklassen som skapar värdena i samhället är de som får ta del av dem, eller orättvist att man minskar exploateringsgraden och därmed inkräktar på kapitalisternas vinst.

    Lönerna och levnadsstandarden i det här landet skulle vara skit om vi inte hade kämpat fackligt på arbetsplatser, politiskt på gatan och agerat mot strejktbrytare.

    1917 tågade 10 000 svenska arbetare till fängelset för att frita Anton Nilsson, som hade sprängt ett skepp med strejkbrytare i. Över 100 000 namn samlades in för att frige Anton och hans kamrater. Till slut frigavs han för att dämpa de revolutionära stämningarna i Sverige. Behöver jag säga att strejkbrytarna drog åt helvete efter det?

    SvaraRadera
  15. Ola: Det är ju olika saker man kämpar för. De ena kämpar för sin rätt att få betalt för sitt arbete medan de andra kämpar för sin rätt att tjäna pengar på och äga andras arbete. Det handlar inte om rätten att kämpa. Utan om vad man kämpar för.

    Jag håller med dig om att de också har rätt att sammansluta sig. Men det är skillnad på vad man kämpar för, och bara för att man är organiserad behöver inte betyda att det man kämpar för är bra.

    Nazisterna i Tyskland kämpade också organiserat, det innebär inte att det var bra vad de kämpade för. Hela ditt resonemang verkar bygga på ett missförstånd.



    Sen till ett påstående ovan i tråden. Om det nu är sant som du säger, att LO är ansvariga för utanförskapet. Så betyder det bara att sossarna var elaka en gång(jag är dessutom inte sosse). Det säger inget om huruvida det är bar eller dåligt att organisera sig fackligt.

    SvaraRadera
  16. Dessutom så kämpar ju faktiskt facket för dina rättigheter också. Och sen är det ju sjukt osolidariskt av dig att agera strejkbrytare och därigenom förstöra för de andra som inte har ett jobb på expressen, som inte är politiker och som är helt beroende av detta jobb för att försörja sig och som kämpar för en bättre tillvaro. Precis som du. Gå med i deras kamp istället.

    SvaraRadera
  17. Å, alla gånger som jag har sett arbets-"kamrater" som sagt att facket vill de inte vara med i och de kan minsann klara sej genom hårt arbete och lojalitet med företaget. Jo, tjena. Sen så skadar de sej på jobbet, eller skaffar barn och oj då, plötsligt var de inte chefens gunstling längre utan en belastning och ut genom dörren åkte de. Det finns ETT sätt att bevaka och försvara sina rättigheter och det är att organisera sej tillsammans med sina arbetskamrater och vara beredda på att kämpa. Det är vad en fackförening är till för.
    /Rikard

    SvaraRadera
  18. Ni kommer aldrig lyckas med att förbjuda folket att organisera sig. Ni kan lika gärna försöka förbjuda demokratin.
    Vi kommer alltid att slåss mot orättvisor på arbetsmarknaden. Och människor som du! Som tycker att det är fult att organisera sig mot orättvisor...du är en samhällsfara för hela landets arbetare. Genom att ta bort facket så menar du att du gärna ser en lönedumpning för hela landet. Och det är det som kommer att hända. Och det vet du. Ändå så förespåkar du att förbjuda människor att organisera sig.

    SvaraRadera
  19. Ojojoj! Vilka hätska toner det är här. Förvånande, tja. Kanske inte direkt. Uppenbarligen är andra åsikter om faket än lovord, ett kontroversiellt ämne.
    Det jag inte förstår är hur debatten kunnat vrida sig till att handla om att jag är strejkbrytare och att jag vill förbjuda människors rätt att organisera sig! Tvärtom. Jag är för allt som människor frivilligt vill göra. Det jag vänder mig emot är att folk ska bli tvingade till att organisera sig. Jag upprepar, jag vill inte tvinga människor till någonting. Det är det som är poängen och det som skiljer oss.

    SvaraRadera
  20. Nej, Jenny, du vill lämna de som inte har ork och kraft åt sitt öde. Men det är ju det fina med moderaterna, ni står för att ni är människofientliga.

    SvaraRadera
  21. Angående att tvinga folk. Alltså ni tvingar ju för fan cancersjuka att bevisa att de är sjuka. Ohumant.

    SvaraRadera
  22. Om man inte vill vara med i något som styrs av sossepartiet får man väl vara det, utan att några pk sossar ska bry sig. Sossarna har förstört hela Sverige.

    SvaraRadera