tisdag 11 maj 2010

100 barn för mycket - s o v tagna på sängen

Förskolan i Hallstahammar har ett stort problem. Just nu är det 100 barn för mycket i förskolan. Ändå vägrar de styrande att se privata alternativ som räddaren i nöden.
Deras lösning är fler förskolelärare. Det är positivt att man överhuvudtaget vill göra något, det uruslaste alternativet hade ju varit att bara knöka in barn i befintliga grupper med befintlig personal. Men konsekvensen blir ändå att barngrupperna blir ohållbart stora.
Nu finns det grupper med 28 barn, det är inte acceptabelt. Ljudnivån blir hög, personalen får svårt att hinna med alla barn och den pedagogiska verksamheten blir lidande.
Det här problemet har man vetat om i månader och vi från Alliansen Hallstahammar har länge påpekat att man måste göra något.
Ett alternativ är ju att få fler aktörer att etablera sig i Hallstahammar. Med fler som tar ett ansvar så minskar ju trycket på den kommunala förskolan. Men s o v har benhårt vägrat att marknadsföra möjligheten eller överhuvudtaget se det som en möjlighet.
Dagens vlt är full Hallstahammars barnproblem. Ledaren tar just upp det, att det kankse är dags att titta på andra alternativ.
På nyhetsplats säger Tommy Persson barn- och bildningsnämndens ordförande att det inte är aktuellt med fler lokaler eller att öppna en till avdelning. Barn och personal får klara sig så gott det går.
Det är mycket tråkigt att det blir så här. Först satsar man pengar på att marknadsföra Hallstahammar som "den goda staden i storstadens närhet" och "bo hos oss", sen glömmer man bort att titta på konsekvenserna. I den första strategin måste det ju ingå en plan för hur man gör när utfallet blir som man vill i en marknadsföringskampanj, det är ju formulär 1 A i strategier och marknadsföring. Särskilt tråkigt blir det ju när man envisas med att behålla all verksamhet själv som om det finns något egenvärde i att kommunen ska ta hand om varje enskilt barn. Kommunens första prioritet måste väl vara att alla invånare ska må så bra som möjligt och få den service man efterfrågar, oavsett vem som utför.
Folkpartiets Anna Lundberg säger det bra i tidningen att förskolan har varit bra och har ett gott rykte, därför lockas familjer hit.
Ett gott rykte tar tid att bygga upp men är väldigt lätt att rasera. Låt det inte hända, vi behöver inflyttningen för att överleva. Kasta istället prestige överbord och ta de krafttag som behövs.

Länkar: Vlt 1, Vlt 2, Anna Lundberg

1 kommentar:

  1. För lite och för sent är ett uttryck S brukar gilla. Kanske något vi ska ta till just i förskolefrågan ;-)?!

    SvaraRadera