lördag 15 maj 2010

Rut och rot är rätt

Debatten om rut- och rotavdragen har blossat upp igen. Och det med all rätta. Skatteverket uppger att över 150000 personer har gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Och vi vet att det har skapats tusentals jobb i branschen.
Rut ska de rödgröna avskaffa så snart de kommer till makten, gud förbjude. Och rot ska avskaffas på sikt, om ett år eller så.

Då blir företagare som Lillen som skriver i Aftonbladet idag arbetslösa och tvingas gå i konkurs. Lillen har idag ca 12 anställda och affärerna blomstrar som aldrig förr. Varför vill s o v och mp göra dessa människor arbetslösa? Varför tycker vänsterexperimentet att det är bättre att gå på bidrag än att arbeta?

Verkligen inte det. Mp har tagit fram ett entreprenörsskapsårsförslag som jag igår var mycket nyfiken på, som idag verkar vara ett förtäckt friår som luktar lite skumt och unket. Att då lägga sten på börda på en redan ansträngs arbetsmakrnad är ju för mig helt främmande.

Rutavdraget är en succé, många, många som inte kunnat ta sig in på arbetsmarknaden tidigare är nu där. Med schyssta löner, bra arbetsvilkor och pensionspoäng och socialförsäkringar. Samtidigt som staten får in skatt och slipper betala ut a-kassa eller försörjningsstöd.

Det är ju en vinnvinnvinn-situation. Mer arbete till arbetslösa till främst kvinnor, mer skattepengar till staten, färre svarta jobb.

Tack för rut och rot!

6 kommentarer:

  1. Jag vill ha ett SUP-avdrag. Avdragsgill sprit på krogen. Det skapar nya jobb på krogen och vita pengar. Sen när jag åker hem ett TUT-avdrag så får vi bort svarttaxin. Varför är det just städning som ska subventioneras? Ditt resonemang om vinnvinn kollapsar helt om en städfirma som använder svart arbetskraft dras av med RUT. Då blir det dyrt för skattebetalarna.

    SvaraRadera
  2. Tänkte bara visa dig hur det gick för det Danska RUT:
    Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel.
    –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han.
    Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent.
    En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.
    Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar.

    SvaraRadera
  3. Har du ingen kommentar till varför ni vill framställa RUT som en vinstmaskin när det danska RUT blev en jätteförlust för skattebetalarna? Varför hör man aldrig er jämföra med resultatet där?

    SvaraRadera
  4. Anonym, det blir mindre svart arbetskraft när det blir billigare att anlita vit istället.

    Kent K. Hur det ser ut i Danmark kan jag inte uttala mig om men jag vet ju hur det hittills är i Sverige. Exakt hur många jobb som har skapats finns det olika siffror på men att det är många tusentals är de flesta överrens på. Hur flera tusen jobb kan vara fel förstår jag överhuvudtaget inte. Det är också en väldig blandning på de som använder tjänsterna.

    Anonym ovan föreslog också ett SUP- och ett TUTavdrag också och det är inte dumma idéer. Vi måste börja främja tjänster i Sverige. Att en bransch som inte klarar sig själv måste falla haltar ju lite. Lägger man på tillräckligt med skatter så är det få branscher som klarar sig. Tycker att det är ett mycket vettigt sätt att tänka. Istället för att beskatta mer så är det samhällsekonomiskt klokare att beskatta mindre för att få igång mer konsumtion. Att det ska kosta en veckolön att gå ut och äta på restaurang tycker jag är lite magstarkt. Diskussionen bör istället vara på vilka branscher vi ska fortsätta med istället för att hela tiden sträva bakåt och hindra utveckligen.

    Rot och rut är rätt, kanske också sup och tut.

    SvaraRadera
  5. Så du tycker det är okay med ett bidrag till de rika som dränerar svenska statens skatteintäkter! Kanske skulle ni inom Alliansen ha bättre underlag innan beslut tas! Handlingskraft är inte liktydligt med massor av ogenomtänkta lagar och reformer och som i fallet med sjukförsäkringsreformen fullständigt bortse från remissinstansernas varningar! Regerandet över ett land handlar inte om flest beslut under mandatperioden vinner tävlingen! Handlingskraft är att noga undersöka effekterna innan beslut tas! Det är bättre för landet och befolkningen med ett mindre antal väl genomtänkta beslut under mandatperiden! Om nu resultatet av RUT blir som i Danmark, är ni beredda att avskaffa det och istället för belöning lagföra skattefuskarna! Eller vill ni inte stöta er med alla de partimedlemmar som lider av en oehört dålig skattemoral?

    SvaraRadera
  6. Ett litteraturtips till Kent, "Vem Snodde Osten" av Spencer Johnson....se om du kan hitta din karaktär :-)

    SvaraRadera