torsdag 6 maj 2010

Härliga siffror!

Nu börjar resultatet av de rödgrönas uppgörelse att trilla in. Stort tapp för Miljöpartiet och ledning för Alliansen! Det är fantastiskt glada nyheter.
Ingen vill betala så där mycket i bensinskatt. Och ingen tror på att de kommer att hålla sig till uppgörselsen om de skulle få makten i höst. Inget säger ju att de inte kastar den åt sidan och höjer alla skatter mångdubbelt. Ohly sa ju rent ut att det här bara var taktik...

Skönt att få det bekräftat att väljarna är fantastiska!

Länkar: SvD, Dn, Ab, Exp 1, Exp 2, Thomas, Tokmoderaten,

6 kommentarer:

  1. Jenny, som statsvetare så måste jag säga besinna dig.Även om jag röstar blått så måste man vara lite professionell i sin tolkning. Det går inte att tolka en undersökning som inte är ststistiskt säkerställd. Överhuvudtaget. Inga trender, ingenting. Tyvärr. Låt oss vänta till de tunga opinionsundresökningarna kommer. Demoskops är en av de mindre, knappa 1000 frågade mot det dubbla eller tredubbla för Sifo ex. Och som sagt en undersökning som inte är statistiskt signifikant går och ska inte tolkas.
    /Jonas Petterson

    SvaraRadera
  2. :o)

    Ja, så klart är det så. Opinionsundersökningar är just det och inte ett valresultat. Men det är ju så roligt iallafall! Och det är ju betydligt bättre att de pekar på övertag för oss än för de andra!
    Det är roligare att vara glad än dyster, och så länge man tar det för vad det är så kommer jag att lita på alla siffror som pekar uppåt för Alliansen...;o)

    SvaraRadera
  3. Tycker du är lite väl pessimisstisk Jonas Pettersson. Ok, förändringarna i den senaste opinionsundersökningen är inte statistiskt säkerställda, dvs med en säkerhet på 95 eller 99 % (?), men tendensen pekar ändå åt rätt håll. Folk verkar inte gilla vänsterns budgetförslag och har uppenbarligen mer tillit till Alliansens politik. Förhoppningsvis kommer det snart en ny opinionsundersökning som kan bekräfta att så är fallet.

    /Tomas K

    SvaraRadera
  4. Lite tankar om denna opinionsundersökning och att vissa media vill få det till att resultatet av undersökningen kan hänvisas till oppositionens presentation av sin skuggbudget!

    Den påbörjades den 28/4, den 3/5 presenterade oppositionen sin budget.
    1006 personer tillfrågades. Undersökningen gjordes under tot. 8 dagar. Det blir ca. 126 personer/dag. Det betyder att mellan den 28/4 tom den 2/5 (det är tot. 5 dagar) tillfrågades ca. 628 personer! Då skulle det återstå ca. 377 st. mellan den 3/5 och den 5/5, tre dagar. Är det i så fall rimligt att dessa 377 personer skulle ha reagerat så starkt på oppositionens budget att de vänt hela resultatet till att Alliansen tagit ledningen med 1,8%, om man då har i åtanke att de legat rejält under i alla undersökningar de senaste månaderna?

    Om man vore lite konspiratorisk lagd kunde man nästan tro att den här undersökningen gjordes med "rätt" urval av personer, då den går totalt stick i stäv mot de undersökningar som presenterats de senaste månaderna!

    SvaraRadera
  5. Man kan absolut ha synpunkter på statistik och urval och opinonsmätningar. Helt klart. Och självklart ska vi vänta till valet innan vi ser hur det egentligen ligger till. Så klart.
    Men det är ändå väldigt roligt att läsa dessa siffror! :o) Väääldigt roligt! Och man blir glad och energikickad och full av framtidsförväntan!

    Sen tror jag kankse inte att Demoskop vill förstöra sitt rykte genom att göra medvetet falska undersökningar. Det är tillräckligt osäkert med dem iallafall. Men det kommer ju att visa sig, från och med nu men framförallt på valdagen!

    Väldigt spännande kommer det ju att bli!

    SvaraRadera
  6. Tillägg till din beräkning. Även om budgeten presenterades i sin helhet på måndagen hade ju de stora grejerna läckt ut i förväg, så man visst ju redan allt om höjda bensinskatter, höjda bidrag och höjda skatter för väldigt många. Så nog kan man ana ett mått av missnöje även i den är mindre undersökningen.

    SvaraRadera