torsdag 27 maj 2010

Het förskola

Nu blir s o v pressade på vad de ska göra med förskolan och den 100 överinskrivna barnen. På barn och bildningsnämnden sa förvaltningschefen att de har fått mycket mer press på sig att snabbt hitta enlösning eftersom media tar upp det. Och idag är det en helsida i Vlt.
Det ska inte behövas media till det. Det är den politiska ledningen som ska sätta den pressen. Men det gör den inte. Flera gånger under nämnden sa ordförande Tommy Persson att om deras förslag stöter på protester så tänker inte han driva igenom det.
Jag blir helt förstummad. De lägger förslag som om föräldrarna protesterar, drar tillbaka! Vad är det för ledarskap. Att vända kappan efter vinden är ju nästan ett för milt uttryck. Men så ser det ut som det gör också. Utan långsiktiga planer och fullt med akutåtgärder.
Anna Lundberg Fp, påpekar i Vlt i dag att det snart är juni och det är fortfarande inget beslut taget om hur man ska göra. Vilken lösning det än blir så kommer det ju att dröja. Och det går ut över barnen.
Ett förslag är att köpa mobila moduler och ställa vid förskolor där det behövs. Men hur låter det egentligen om man tänker på kommunens vision Bo hos oss. "Bo hos oss! Dina barn stoppar vi in i en husvagn!"
Det jag tycker är tråkigast är att man är så fastlåst i gamla hjulspår. Ståndpunkten är att kommunen till varje pris ska sköta verksamheterna är unken. Särskilt som det ju nu framgår att man inte klarar av det. Man klarar ju uppenbarligen inte av att se till att det finns en bra barnomsorg till alla som vill ha det.

Det betonas samtidigt att det här är ett väldigt angenämt problem. Destobättre! Då borde ju kreativiteten och framtidstron flöda. Och det bästa man då kommer upp med är ett gammalt förslag från flera år tillbaka som då ratades och lades i malpåse. Det vill alltså ta upp igen och möta den nya deceniet med... Tja vi har ju olika aspekter på det här...

Jag ser flera möjliga lösningar.
Öppna Katthult, som lades ner för bara något år sedan, igen.
Ta kontakt med alternativa utförare. Kyrkan har signalerat att de både har lokaler att hyra ut och att de vill starta egna förskolor. Det dessutom både i Hallstahammar och Kolbäck.
Gå ut och marknadsför Hallstahammar som utmärkt barnomsorgskommun. Ta kontakt med de alternativa utförare som finns i grannkommunerna och fråga om de inte vill öppna något här hos oss också.
Se över det befintliga lokalbeståndet som redan finns i kommunen. Mycket bättre att använda det som finns och står tomt än att bygga nytt som också det riskerar att bli övertaligt i framtiden.
Börja arbetet nu, nu, nu med att ta fram en strategisk långsiktig plan för hur barnomsorgen i kommunen ska vara och se ut. Dessa akutåtgärder skapar bara otrygghet bland barnen och föräldrarna. Och kostar massvis med pengar. Pengar som kunnat användas mycket bättre.

Länkar: Vlt, Anna,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar