fredag 14 maj 2010

Parbo - på riktigt

I flera veckor har vi läst hjärtskärande artiklar om gamla par som inte får bo tillsammans när den ene får ett större vårdbehov och behöver komma till ett särskilt boende. Nu kan vi läsa om paret Kojefors som äntligen får bo tillsammans. Nästan iallafall. De får bo under samma tak men på olika våningar. Det verkar som att paret ändå har vant sig vid tanken och fogat sig. Maken är till och med väldigt glad och lättad över lösningen. Härligt. Det känns skönt.

Men att som 94-åring behöva kämpa för något så grundläggande som att få fortsätta leva med sin livskamrat sedan 63 år är oacceptabelt.

Här i Hallstahammar försöker socialnämnden att lösa dessa frågor så gott det går men någon garanti finns det inte. Och ordföranden svarade på en konkret fråga i nämnden att det för tillfället är ganska svårt att tillgodose dessa behov.

I Alliansen Hallstahammar håller vi som bäst på att sammanställa vårt gemensamma valprogram och en av de viktigaste punkterna är just att införa parbo-garanti för våra äldre. Ingen organisation som har med människor får vara så stelbent att det inte går att hitta individuella lösningar. Vill man bo tillsammans ska man få göra det. Punkt.

1 kommentar:

  1. You go girl!
    Man kan ju bara tänka sig hur man själv vill ha det. Får ont i magen bara av tanken att tvingas bo ifrån min man. Som att leva i fängelse de sista ljuva åren. FY!

    SvaraRadera