torsdag 27 maj 2010

Vad är det som händer?

Det är för mycket otäcka knivskärningar och bråk i Hallstahammar. Bråket igår som resulterade i två svårt knivskurna killar på lassarett är det senaste tillskottet på våldslistan. Det sägs att det finns politiska förtecken kring bråket, om än väldigt, mycket långt ut på respektive kant. Det sägs också att ingen av de inblandade killarna har någon egentlig koppling till Hallstahammar. Men ändå. Det är i vår kommun det händer. Och vi måste ju göra något åt det. För det är ju inte den första gången något sånt här händer.
Men vad? Vad är lösningen? Skulle fler fritidsgårdar kunnat göra att det här kunnat undvikas? Eller fältassistenter? Eller fler poliser? Eller något annat. Är det här ett resultat av att förskola och skola har stora brister på sina håll? Eller vad är det?

Någon enkel lösning finns det ju så klart inte. Men vi måste ju göra något. Det räcker nu. När Hallstahammar figurerar i riksmedia nästa gång ska det vara om något positivt. Inga fler otäcka bråk.

Länkar: Exp, Vlt, Vlt 2,

4 kommentarer:

  1. Offren är nationalister. De stod och delade ut flygblad med ett tydligt antivåldsbudskap och var tre personer till antalet. Ett gäng bestående av 7 personer tillhörande AFA, en vänsterextrem grupp attackerar dem. Detta resulterar i två mordförsök då någon av vänsterextremisterna knivhugger offren upprepade gånger i lår, buk och ansikte. Det ena offret fick även slag mot huvudet av en hammare då han låg ned på marken. Samt sparka och slag då han var medvetslös.

    Detta är ett solklart politiskt dåd som måste fördömas oavsett offrens politiska tillhörighet. Du som politiker borde gå i fronten för yttrandefriheten och fördöma detta. Oavsett om man är nationalist eller socialist eller moderat så skall sådant här inte få lov att ske.

    Inte sant?

    SvaraRadera
  2. Det är ju självklart att inget sånt här ska få ske. Vi har yttrandefrihet och demostrationsfrihet. Hoppas innerligt att det inte eskalerar i morgon när väl själva demonstrationen är.
    Och att det inte får hända alls var ju lite av min poäng. Vad måste till för att den här typen av våldsbrott ska minska? Vad ska till för att man aldrig ska ta med sig kniv ut på stan? Det är i det där förebyggande arbetet jag tror att vi har väldigt mycket att göra.
    Grovt våld hör inte hemma i vårt samhälle. Oavsett vem eller varför. Vi måste göra något för att vända trenden.

    SvaraRadera
  3. Hejsan Jenny

    Jag sitter och gör research inför ett eventuellt inslag om fältassistenter och bristen på dem i Hallstahammar, men anledning av förra veckans knivskärningar. Det finns ju två fältisar i Västerås som gör ett suveränt jobb. Men jag skulle behöva lite röster i ämnet, är du, eller någon du känner extra engagerad i fråga just i Hallsta?

    maila mig på anna.liljegren@tv4.se

    Vänligen/Anna, TV4 Västerås

    SvaraRadera
  4. Hej Jenny. Var ett tag sedan jag var inne på din blogg. Kul att du svarade.

    Personligen så tror jag att ett starkt avståndstagande från denna form av politiska överfall kan sitta bra på sin plats. För i ärlighetens namn är det mycket sällan det sker när offren är nationalister. Mig veterligen har det aldrig skett. Det är som om nationalister är rättslösa. Bara det faktum att åklagaren har häktat förövarna för grov misshandel ist för mordförsök t ex. Det skulle därför förvåna mig om de skulle få sitta speciellt länge.

    En annan grej kan ju vara att ge utrymme åt att bekämpa vänsterextremismen genom kampanjer likt de kampanjer mot rasism som skolor, kommuner, etc har gjort tidigare.

    SvaraRadera