onsdag 11 augusti 2010

Arg så jag kokar

Återigen uppmärksammas problemet med dålig mat till våra äldre. Otäcka sörjor som inte innehåller näring eller är så där särskilt smaklig. Det är helt katastofalt. 68 mil kan den till och med transporteras.
Det jag är mest förundrad över är hur det har kunnat bli så här illa? Ingen normalt funtad person vill ju ha det så här, men ändå är det verklighet för väldigt många pensionärer.
I förskolan finns matlagning som pedagogiskt moment. Här i Hallstahammar har också de kommunala förskolorna som krav att ha en inriktning.
Kan man inte kopiera det och införa inriktningar på äldreboenden också? Någon kan ha naturtema med anpassade uteområden och mycket naturliv. Någon annan kanske har inriktning djur, där de äldre slipper skiljas från sina fyrfota älsklingar bara för att man själv blir skröplig i kroppen. Och någon kan ha mat som inriktning. Ett ställe där man lägger ner extra mycket tid på att laga mat och baka.
Så klart ska själva måltidsupplevelsen vara härlig överallt. För många är ju middagen dagens höjdpunkt.
Mormor ser nästan ingenting längre men hon älskar att vara i köket med mig. Ibland bakar vi bara för bakandes skull. För att det är härligt att rulla havredrömmar och bli kladdig. För att det här ännu härligare att känna doften av nybakat och så klart för att kaffet smakar enastående mycket bättre med en hembakad kaka. Aktiviteter som många, för att inte säga alla, kan ta del av på något sätt. Aktiviteter som kan införas och implementeras på många ställen.
Vi måste börja tänka mycket mer kreativt när det gäller äldre. Vi kommer alla att vandra den vägen och oerhört många av oss själva kommer en dag att behöva hjälp. Vill vi då ha det som dagens äldrevård är uppbyggd? Alla våra mormödrar och farmödrar vill inte heller ha det så. Därför är det hög tid att skärpa upp det här. Äldre människor är människor. De ska och vill bli behandlade som sådana.

Länkar: Ab 1, Ab 2, Ab 3, Exp 1, Exp 2,

3 kommentarer:

  1. Roy Blad Husiegårds äldreboende11 augusti 2010 kl. 18:50

    Det är tyvärr inte konstigt att många kockar/kokerskor tappar gnistan idagens storkök.
    Beslutsfattarna har för det första sett till så de bara är precis med folk så de hinner.
    Och ofta skapar de avtal med leverantörer som aldrig sett röken utav en färsk gullök.
    Vidare så går det kanske bara att värma upp färdigmat i köken, hur inspirerande är det?
    Sen har vi Miljö och Hälsa som har förmåga att sätta krokben till höger och vänster...Nä ge dem förutsättningar så ska ni se att det skaps kreativa kök inom svensk äldreomsorg oxå

    SvaraRadera
  2. Håller med, äldre"omsorgen" är bara läskig, inte vill man hamna där och inte vill man ha sina föräldrar där heller! Maten är enormt viktig för både hälsa och livskvalitet. Jag hoppas att vi i framtiden kan komma loss lite från institutionstänket och tänka mer individ, och göra det möjligt att välja olika alternativ där man själv får prioritera det som man tycker är viktigt. Lika för alla = alltid dåligt.

    SvaraRadera
  3. Dålig mat beror på att konkurrensen sker med pris istället för med kvalitet. Möjligen också att de som driver institutionerna inte har något egenintresse av att förbättra kvaliteten om det ändå flyttar in folk på hemmen, trots att man serverar gårdagens gröt, eller vad det nu kan vara.

    SvaraRadera