måndag 5 april 2010

Hat och rut

Raderade just en inlägg på en bloggpost från en anonym bloggläsare. Han/hon drog till med nazi-tyskland och otäcka paralleller som är på gränsen till vad som är lagligt att skriva. Har tagit bort kommentaren och svarat. Man kan ju tro att jag skrivit något rikigt kontroversiellt och tokigt, men nej, bloggposten handlade om rut. Denna lilla reform som tydligen väcker så mycket känslor. Jag stöder den till 100% har i flera tidigare inlägg skrivit om vad jag tycker är bra. Förstår att alla inte håller med mig, men vadan detta hat? Hur kommer det sig att vänstersidan är så hatiska? Tänk om man skulle använda all denna energi och kraft till att engagera sig och påverka istället för att sitta och koka på sin kammare och skriva anonyma inlägg på bloggar.

Det här hatet tycker jag är mycket tragiskt, inte i kraft av det ovan nämna inlägget, men för samhället. Det är inte konstigt att vi får läsa om saker som parkeringsmordet i Landskrona eller dubbelmordet i Växjö. När hatet blir så accepterat. När hatet verkar ha blivit vardag.

En naiv klyscha kankse, men varför inte älska lite mer istället. Och vända de starka känslorna till något positivt och konstruktivt istället.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag håller med dig helt och hållet!. Det är bättre att personer kan jobba med "vita jobb" istället för att tvingas jobba "svart". På så vis är RUT en bra reform. Även ROT kan vara bra för att kunna göra reparationer i sitt hem och få dra av delar av hantverkarnas kostnader i sin deklaration. Dessutom skapar det ju jobb, och jobb är ju vad vi behöver i vårt samhälle idag.

    Tyvärr är det fortfarande för många som står utanför arbetsmarknaden mot sin vilja. Det är tragiskt att se när människor som försöker göra rätt för sig genom att bland annat investera i utbildning av hög kvalitet, men också att de söker jobb, men ändå så bemöts med med "hånfulla" kommentarer och många blir "bortsorterade" direkt när de söker jobb.

    Efter att ha läst in mig på forskningen kring det här så inser man snabbt att det finns en koppling mellan just "arbetslöshet-utanförskap och radikalisering/extremism".

    Nu kan man hitta dessa intressanta forskiningsresultat inom många olika discipliner, bland annat Antropologi som visar
    på att i andra länder på andra kontinenter då
    diskrimineras tex högutbildade som då gått samman och bildat olika extremistgrupper, bland annat baserat på religion. Detta har faktiskt hänt i Afrika enligt böcker jag läst i Antropologi.

    Tyvärr finns liknande tendenser i västeuropa, då alltfler unga , och även unga akademiker aldrig får fotfäste på arbetsmarknaden trots att de aktivt söker jobb. Detta är tragiskt både för individen själv, men även ett ekonomiskt slöseri. Det är inte bra för ett
    land att ny och färsk kompetens och nya kunskaper inte tas tillvara.

    Jag vet väldigt många som lever med den här situationen dag in och dag ut, månad in och månad ut, år in och år ut. Tyvärr upplever många av dessa att inte ens Arbetsförmedlingen eller några andra aktörer tar deras problem på allvar. De upplever helt enkelt att de får ingen som helst professionell hjälp.

    För många leder detta till mycket stora ekonomiska problem, och för många så är
    tyvärr enda alternativet att utvandra/emigrera för att inte bli ekonomiskt utblottade och psykiskt knäckta.

    Så om vi vill råda bukt på problemet med hat så måste vi börja visa respekt för varandra och försöka hjälpa varandra. Dessutom måste vi bli
    bättre på att ta tillvara människors kunskaper och kompetens istället för som idag hänvisa till socialen bara för att Arbetsförmedlingen
    totalt har misslyckats med att hjälpa dem, och därför att när dessa personer söker jobb så hamnar de hela tiden sist i kön till alla jobb på hela den svenska arbetsmarknaden.

    Helt enkelt vi måste se till så ingen hamnar i ofrivilligt utanförskap, som i sin tur leder till hat och extremism enligt forskningen.

    Mvh

    Mikael

    SvaraRadera
  2. Att blanda in nazi-tyskland känns inte helt genomtänkt... Mycket tråkigt med dessa människor som verkar drivas av både hat och förakt. Typiskt är kanske också att inte våga gå ut med vem man är som skriver, men det tyder ju på en person som inte vågar stå för sina åsikter. Varför är detta ett så laddat ämne och varför skulle det vara så dåligt att hjälpa en annan person med städning i hemmet om denne väljer att betala för det? En person som får hjälp med vissa sysslor i hemmet kanske kan lägga ner mer energi och förbättra samhället på andra sätt? Rutavdraget kommer att skapa föer arbetstillfällen och ju fler arbetstillfällen desto bättre, eller?

    SvaraRadera