onsdag 17 mars 2010

Sjukt egentligen

Att det är så upprörda känslor över det här med Rut. Förstår inte riktigt problemet. Rut-avdraget har skapat 11000 jobb. Det gör många svarta jobb vita. Många kvinnor och utomlandsfödda som många gånger står långt utanför arbetsmarknaden har fått jobb och kan försörja sig. Det är dessutom ett avdrag som staten får tillbaka mellan 1,5-2 kronor på varje använd krona.
Andra undersökningar visar ju också att en stor del av de som uttnyttjar avdraget är helt vanliga medelinkomsttagare. Småbarnsfamiljer som vill att livspusslet ska gå ihop sig. Självklart är en stor del av de som uttnyttjar det också höginkomsttagare och konstigt vore det väl annars. Tjänar man mycket har man ju mer pengar disponibla. Om man sedan väljer att lägga dem på oerhörda mängder mjölk, en snygg bil, en trevlig resa eller städhjälp hemma måste väl vara ens egen sak.
Extra kul blir det ju när svt-program som Agenda får till det att sjuksköterskor räknas som höginkomsttagare... Det går att hävda precis allt med statistik. Och som man frågar får man svar.
I samma Agenda var ju också LO-Wanja ytterst upprörd över antydningen om att motståndet i den här debatten skulle ha något med kön att göra. Det går som jag har skrivit tidigare mycket bra att kräva att regeringen ska ge tiotals miljarder till att rädda 3500 manliga jobb på SAAB, men det går inte att använda rut-avdraget som dessutom inte kostar samhället en enda krona, till att skapa mängder med i huvudsak kvinnliga jobb. Det om något är väl hyckleri och rackarspel.
Så tillbaka tillbaka till huvudfrågan. Varför är alla så upprörda? Är ju egentligen en win-win-situation. Är den underbara förmånen, tillika en av de viktigaste demokratiska rättigheterna, oliktänkande så skrämmande?

3 kommentarer:

  1. Klart du inte förstår det när du saknar verklighetsförankrad objektivitet. Och RUT-avdraget har inte skapat 11000 jobb. Lägg av med era idiotpackade lögner. Ska du dra den om 140 förtidspensionerade om dagen också? Tips: Det var 56 om dagen som mest 2003.

    SvaraRadera
  2. Wow, 11 000 jobb alltså, trodde RUT-förespråkarna hade slutat svänga sig med den så uppenbart felaktiga siffran. Sen vill jag jättegärna se siffror på hur mycket RUT kostar respektive dra in till staten, och då ska man jämföra ökningen av RUT-tjänster innan och efter införandet, annars jämför man helt uppåt väggarna.

    Läs SCB:s statistik på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6744400.ab
    Där kan man enkelt utläsa att det är ~210 000 personer som har en månadslön på 50 000kr eller mer, av dessa har ~19 000 nyttjat RUT, dvs ~9% av denna grupp.
    Man kan även läsa att det är ~3 600 000 personer som har en månadslön på 19 900kr eller mindre, av dessa har ~28 000 nyttjat RUT, dvs ~0.77% av denna grupp.

    Så min fråga blir, varför ska låg- och medelinkomsttagare betala för tjänster som i störst grad används av höginkomsttagare?

    Det finns även rader med medelinkomsttagare där om du vill jämföra mer.

    SvaraRadera
  3. Nej, det där med brist på verklighetsförankring köper jag inte. Vad krävs för att ha det enligt dig Anonym? Att 11000 fler personer har börjat jobba inom rut-branschen är siffror från Almega, vilket ni säkert känner till. Skulle rut-avdraget tas bort spås det att 5600 jobb kommer att försvinna. Har vi råd med det?

    Men frågan återstår fortfarande: varför denna upprördhet?

    Användningen av rut-avdraget har ökat med 150% vilket ger mängder med mer arbetstillfällen. Sammantaget mer jobb, mer vita jobb, jobb till personer som står långt ut på arbetsmarknaden. Detta tjänar staten på. Staten, men framför allt varje individ som istället för att gå arbetslös eller tvingas jobbas jobba svart utan försäkringar eller pensionspengar. Det är här det blir svårt att förstå upprördheten, både stat och enskilda människor vinner på det. Dessutom får de som nyttjar rut ett liv som bättre går ihop. De får tid över som de kan tillbringa med sina familjer, nära och kära, eller till att jobba med det just de är som bäst på.
    Så min fråga kvarstår, varför så upprörda känslor?

    SvaraRadera