söndag 21 mars 2010

Kandidatskola 2

Så var det så tjänstemännens tur på Allians för Hallstahammars kandidatskola. Och det är nyttig. Vi har ju, inkl mig själv, så många nya som inte riktigt har koll på allt. Kommunchefer, Carin och Jari, jurist, Olle och ekonomichef, Kent. Och det är ju inte en helt igenom munter beskrivning de ger. Ekonomiskt så går kommunen visserligen med plus men inte med de procent som kännetecknar god ekonomisk hushållning. Och det ser inte bättre ut kommande år. Vi får se om s o v vågar lägga fram ett sparprogram till i år...

Och allihopa, bekräftade att vår politik är den rätta. Skolan till exempel. Vi har en av de högsta kostnaderna, och usla resultat. Här måste det till en rejäl skutändring, och den ändringen stavas verkligen inte mer pengar.
Ett annat kul exempel är att vi i höstbudgeten för 2010 la fram förslaget att slå ihop miljönämnden med byggnadsnämnden. Det är frågor som många gånger berör varandra och kan organiseras tillsammans. Dessutom har miljönämnden fler politiker än tjänstemän, och det är väl på gränsen till onödigt eller hur?
Apporpå nämndorganisation. Sparåtgärder införs ju i varenda liten del av kommunen, men inte på oss politiker. Vi har föreslagit att vi ska minska nämnderna till sju- eller niomannanämnder och fullmäktige till 41 ledamöter. S o V vägrar benhårt. I Västerås har man bara sju- och niomannanämnder, trots att de är nästan 10 gånger så stora. En hel del pengar går att spara in på det.
Mycket intressant kväll. Nästa gång är det retorik. Praktiskt och handfast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar