tisdag 20 april 2010

Mer praktik

Har haft ett mycket givande möte idag. Var på integrationsenheten och träffade Jonny och Kerstin. Vi pratade företagsamhet, entreprenörsskap och praktikplatser. När det gäller företagsamhet och UF var vi helt överrens att det är jätteviktigt att man redan i skolan lär sig tänka i företagarbanor. Jag tycker att det ska vara obligatoriskt att driva UF-företag på flera linjer på Kantzowska. Inte bara det uppenbara, samhäll ekonomi, utan kanske även riktad till de lite mer praktiska utbildningarna, de lite mer hantverksbetonade.

När det gäller praktikplatser, både till nyanlända som läser sfi och till svenskar som behöver hjälp och stöd, är mycket svårt att få fram. De letar med ljus och lykta och lyckas oftast skrapa ihop platser som täcker det allra, allra nödvändigaste. På en rak fråga svarade de att de skulle behöva ca 180 praktikplatser för täcka behoven.

180 platser! Det är ganska mycket. De allra flesta de får idag kommer från privata företag, mellan 70-80%. Resterande del från kommunen. Låter inte den ekvationen som aningens skev? Kommunen som den i särklass största arbetsgivaren blånekar oftast till att ta emot.
Det tycker inte jag är acceptabelt. Här måste man ställa mycket högre krav och om så behövs peka med hela handen.

Praktikplatser är oerhört viktigt. Nyanlända måste få en chans att lära sig språk och hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Det kan de inte göra utan praktik. Det är ockå viktigt ur ett samhälleligt perspektiv. Vi behöver mångspråkiga medarbetare inom vård och omsorg. Det är superviktigt för att kunna ta hand om alla kunder, kommuninnevånare, på ett sätt de kommer att kräva i framtiden.

Både privata- och kommunala praktikplatser behövs. Det behövs många, och det behövs nu. Kan du eller någon du känner tänka dig/er att ta emot en praktikant, hör av er så förmedlar jag kontakt!

1 kommentar:

  1. Helt rätt Jenny. Pratade med en företagare i går som inte var så positiv just till det här med praktikplatser då kommunen själva inte ställer upp. Det blir lite skevt och vi behöver kunna arbjuda fler praktikplatser.
    180 - det är mycket...
    Kram - ses till lunch
    //Anna

    SvaraRadera