tisdag 15 juni 2010

De rödgrönas jobbpolitik - jag trodde det var en skämttext jag läste

Läser Dn Debatt idag och kom på mig själv med att småle och tänka, men det här kan ju inte vara sant. Det här måste ju vara en skämttext. En parodi på hur Mona Sahlin brukar låta. Men så insåg jag så småningom att det är ju en riktig debattartikel med ett mycket allvarligt innehåll.
Det är en lång text med många reoriska grepp men inget nytt innehåll. Investera är ett ord de gillar tillexempel. Sex punkter med investeringar, ingenstans talar de om hur och med vad de ska finansiera investeringen. Eller jo de gör de kanske. Eftersom en stor del av texten går ut på att argumentera för att sänkt skatt inte skapar jobb så betyder väl det att höjd skatt gör det. De säger att bara ett fåtal rika kommer att få höjd skatt med rödgrön politik. De här förslagen är ju ytterligare ett tydligt bevis på att vi alla kommer att skattas ner på knä igen.
Per Altenberg skriver det bra: Vi höjer skatt på alkohol för att få ner konsumtionen. Vi höjer skatt på koldioxid för att få ner användingen. Hur kan då höjd skatt på jobb skapa fler jobb?
Logiken är total. Men det är bra att förslagen är på bordet. Då kan var och en ta ställning till om Sverige ska vara ett land som drivs av bidrag och skapade konstgjorda jobb eller om vi ska vara ett land som drivs av starka, friska företag och sunda offentliga finanser.


Länkar: Dn, Exp, Per, Edvin, Thomas,

2 kommentarer:

  1. Det intressantaste är hur de börjar: "vi har frågat väljarna hur nationalekonomi fungerar, eftersom vi inte visste själva, så nu vet vi". (Sammandraget.)

    SvaraRadera
  2. Verkligen! Och dessutom tolkar hela resultatet helt fel. Poängen är ju inte att få de som redan arbetar att arbeta med utan att skapa och hitta jobb till de som är arbetslösa och möjligheter till de som är ex sjukskrivna att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

    SvaraRadera