söndag 21 februari 2010

Krafftwerk 2.010 - i Hallstahammar

Eller iallafall kärnkraftverkspolitik a la 2010. Nu kommer vi att få ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Det är ett stort steg för en miljövänlig energipolitik. En vinter som denna visar med all önskvärd tydlighet att Sverige behöver tryggare, renare och billigare el och energi. Med nya kärnkraftverk slipper vi importera smutsig kolkraft från Danmark och Polen, får vi en överproduktion kan vi till och med hjälpa omkringliggade länder att klara tuffare klimatmål. Dessutom säkerställer man att svenskt basindustri kan konkurrera på justare villkor.
Ännu är ju förslaget att man bara får ersätta gamla reaktorer och på samma ställen. Jag vill gå längre och också öppna möjligheten för att bygga nya. Vad sägs om ett i Hallstahammar? Utmärkt läge med ingenjörskunskap inom två mils radie, många, många nya jobb både i en uppförandefas och i driftsfas för att inte tala om vilka tillväxtsignaler det skulle sända.

Bara inte diskussionsfokuset hamnar på fel ställe och debatten istället leds in på oenighet och personfokus. Men det är klart, det är ju riksdagsval och alla vill ju göra sitt för att hamna i rampljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar