måndag 7 december 2009

Tjänstemännen regerar

I torsdags fick alliansen ekonomidragning med kommunchefen, vice kommunchefen och ekonomichefen för Hallstahammars kommun. Väldigt duktiga och kompetenta människor som har stor koll på vår kommun. Många frågor fick svar, ännu fler frågor uppstod. Som det brukar göra...:o)
Det som slår mig och som jag har funderat över hela helgen är att först nu verkar de styrande komma på att det behövs åtgärder för att klara inte bara krisen, utan också för att stå väl rustade för resten av framtiden.
Alla av de ovanstående personerna presenterade åtgärdspaket som kommunen nu inför. Självklart måste man hushålla och agera lite extra i en lågkonjukntur, men många av förslagen är strukturförändringar som borde ha genomförts för längesen.
Ett exempel är att man nu ska utveckla styrprinciper. Nu? Visst ska man hela tiden utveckla sin verksamhet, men styrprinciper är ju ungefär det viktigaste. Hur ska man annars kunna genomföra förslag och följa upp vad resultatet blir.
Ett annat exempel är att använda befintliga styrregler för god ekonomisk hushållning. Ett tredje är att ha fokus på resultatet och ha kunden i centrum. Självklarheter kan tyckas. Och bra är ju att man iallafall fokuserar på detta nu. Men varför har inget gjorts tidigare! Frågan som hela tiden återkommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar