måndag 7 december 2009

Budgeten färdig

Vilken härlig morgon! För en timme sedan skickade jag ut den sista versionen av vårt budgetförslag till alla allians-gruppledare. Stora delar av helgen har ägnats åt kommunal budget. Och idag är det heldagssammanträde med kommunstyrselsen... Buu... som inte jag får gå på. Än. Nästa år ska det vara annorlunda!
Ledamöterna från S o V får budgeten i dag att gå igenom och ha synpunkter på. Sedan är det budgetdebatt i fullmäktige den 21 dec. Vi kommer att arbeta med den ända tills dess. Som opposition får vi ju göra allt på egen, ledig, idell tid, vilket ju gör att vi behöver alla dagar vi kan uppbringa att gå igenom detaljer.
Men det finns avsevärda skillnader mellan oss och S o V. Vi vill satsa mest där det behövs mest. Kärnverksamheterna måste prioriteras, även i motgång, därför ger vi barn- och bildning, och socialnämnden en miljon extra var. Det är tjänstetäta verksamheter och vi vill inte att mer än 40 tjänster ska bort, vilket är S o Vs förslag. Dessa miljoner drar vi i första hand in på tekniska nämnden. Hårt kan tyckas. Men sanningen är att dessa två miljoner, och fler därtill, mycket väl går att spara med våra förslag. Dessutom med bibehållen och till och med ökad kvalitet. Ibland slösar sossarna lite väl med våra skattepengar.
Så nu inväntar vi kommentarerna. Självklart kommer S o V att avvisa vårt förslag, men de brukar också i smyg efter klädsam väntan införa flera av våra yrkanden. Och det är bra, för kommunen och alla hallstabors bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar