måndag 28 december 2009

Insändare om Hallstahem

Inte bara är det en alldeles fantastisk vintermorgon. Dagens VLT innehåller dessutom en insändare från oss i Allians för Hallstahammar. Den handlar om Hallstahem och hur det kommunala bolaget ska styras i framtiden. Vi i Alliansen vill att även Hallstahem ska bidra till kommunen, men för att de ska kunna göra det så krävs förändrade ägardirektiv. Som det är idag så går det inte att kräva någon utdelning. En utdelning som representatner i Hallstahems styrelse inte tror att Hallstahem ens skulle ha något emot.

Ett annat problem med Hallstahem är hur de ska bidra till anpassningsprogrammet. Läser man budgeten från S o V noga ska Hallstahem bidra med två miljoner nästa år. Men ingenstans står det hur och på vilket sätt. Ska man vara snäll kan man säga att löftet om oförändrade hyror bidrar en del eftersom kommunen hyr mycket av Hallstahem. Men det räcker inte på långa vägar. Vart kommer resten ifrån?

Insändaren finns tyvärr inte på webben så jag klistrar in den.

Det är budgettider i Hallstahammar.
I budgeten från S o V finns en del oklarheter. Vi har lågkonjunktur och alla verksamheter ska spara, så även Hallstahem. 2 miljoner kronor ska de bidra med, men hur? På vilket sätt? Ingenstans står det var de pengarna ska komma ifrån. Ett bra sätt, som Allians för Hallstahammar yrkar på är utdelning. Men för att Hallstahem, som är ett kommunalt bolag ska kunna göra det, krävs förändringar i ägardirektiven. Det är just vad Alliansen kräver i sitt budgetförslag.
Hallstahems saneringsprogram kostar skattebetalarna i Hallstahammar närmare 3 Mkr varje år. Allians för Hallstahammar anser att Hallstahems ägardirektiv ska ändras så att kommunen får en ekonomisk ersättning av bolaget motsvarande utgifterna.
De pengarna vill vi i Alliansen sedan använda till vård, skola och omsorg.

Anna Lundberg (FP)
Håkan Johansson (KD)
Jenny Olsson (M)
Marianne Avelin (C)

1 kommentar:

  1. Men en utdelning på Hallstahem innebär ju att deras hyresgäster får betala extra kommunalskatt jämfört med kommunens villaägare och bostadsrättsägare. Är det rimligt?

    /Georg Hardt, Hyresgästföreningen

    SvaraRadera