torsdag 18 juni 2009

Tröga myndigheter

Det var socialnämnd igår. Mycket intressant ärende om kost till äldre. Hallsta har gjort en ny kostplan som om den följs verkar helt okej. Men den lutar sig ju så klart mot tröga, gammeltänkande Livsmedelsverket. Visst någon form av vetenskaplig bevisning måste man väl ha men Livsmedelsverket och Socialstyrelsen för den delen är ju aptröga! I många, många år har de rekommenderat massor med bröd och lite fett. Ändå har befolkningen under den tiden ökat i vikt samtidigt som hjärt- och kärlsjukdomar också har ökat. Har deras rekomendationer då främjat folkhälsan? Tveksamt. Nu kommer det massor med rapporter som säger att tvärtom är mycket hälsosammare. Tänk a la GI alltså. Mindre kolhydrater, mer fett och protein. Ändrar Livsmedelsverket sina rekomendationer, så klart de inte gör! För de säger att det inte är tillräckligt vetenskapligt bevisat att GI är bättre. De vill inte rekomendera något som kankse inte är bra, men tänk tvärtom. Om det om något år är helt solklart att det är bättre, då har de i trettiotals år rekomenderat fel. Är det bättre?

Please, myndigheter. Var lite mer flexibla och öppna. Säg att det här är intressant och verkar bra, var inte så kategoriska! Ni är så fastkörda i gamla invanda folkhemsmönster, men så blir det ju lätt när det är en och samma åsikt som har fått råda under de största delarna av de senaste hundra åren...

1 kommentar:

  1. En viktig förutsättning för ditt resonemang är ju förstås att folk verkligen följer livsmedelsverkets rekommendationer. Något jag tvivlar starkt på. Kanske vad gäller skolmat och sådant förstås - men den har jag förstått att ändå ingen äter ;)

    SvaraRadera