måndag 29 juni 2009

Heja Folkpartiet!

Folkpartiets tur i Almedalen och jag gillar budskapet Jan Bjärklund för fram. Ett större och bättre lärlingssystem. Ett lärlingssytem överhuvudtaget är ett stort steg frammåt.

Det är ju hur svårt som helst att veta vad man ska bli och göra när man blir stor. Hela skolan idag går ut på att få behörighet till hägskola och universitet. Samtidigt kommer det rapporter om att det kommer att vara stor brist inom hantverkaryrkerna. Jättebra initiativ med lärlingsplatser. Unga personer får gå bredvid erfarna och duktiga yrkesmän och lära jobbet från grunden. Lärlingarna får gedigen utbildning och inser snart om yrket är något de vill jobba med eller inte, företagen får anställda med skräddarsydda kunskaper för att passa just den branchen. Både individ och samhälle vinner. Hur det ska finansieras? En del av företagen, en del av staten iform av exempelvis lägre arbetsgivaravgifter och företagsskatt.

Att alla har lika värde är så himla självklart att det inte behöver sägas, men alla behöver inte vara lika! Sverige behöver inte ha 100% högskoleutbildade vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar