måndag 29 juni 2009

Läskig opposition...

Oppositionens senaste utspel är att de vill återinföra och höja fastighetsskatten om de vinner valet. Det är läskigt. Det är läskigt för att det är att betala skatt på skatt och dessutom på skatt. Det är också fördelningspolitiskt väldigt fel. De rödgröna påstår att de rika med lyxiga villor minsann ska betala för sig, men glömmer att de redan gör det genom skyhöga inkomstskatter och moms på allt som konsumeras till exempel.
De som får lida för en hög fastighetsskatt är vi vanliga. Vi vanliga som äger ett helt vanligt hus eller bostadsrätt. Som bor i helt vanliga bostadsområden, långt ifrån stränder eller innerstäder. Vi vanliga består av barnfamiljer som tycker att det kan vara skönt för ungarna att kunna känna gräs under fötterna, slippa andas in avgasluft a la Hornsgatan, och kunna gå till lekplatsen utan att passera vältrafikerade genomfartsleder. Vi vanliga är också pensionärer som har jobbat och slitit hårt i hela sitt liv. Som bott i samma hus i 30, kanske 40 år och som gärna, med någon hemtjänsttimme eller städhjälp gärna bor kvar så länge det är möjligt på ålderns höst.

En återinförd fastighetsskatt är också fel för att den grundar sig på taxeringsvärdet. För tänk om man bestämmer sig för att renovera sin fastighet. Tänk om man bestämmer sig för att kankse lägga nytt tak så att det inte läcker in eller lägga på ny fasad som spar energi. Dessa renoveringar ger upphov till arbeten, de stimulerar ekonomin genom att vi handlar istället för att sitta på våra surt förvärvade kronor, de ger staten massor av inkomster i form av moms. Tänk om man genomför en sådan renovering, vad är tacken? Jo, taxeringsvärdet höjs och därmed också skatten.

Skatt på skatt på skatt var det. Vill vi verkligen ha det så?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar