fredag 22 januari 2010

Äldrehopp

Gårdagens socialnämnd avslutades med en liten spontan frågestund till socialchefen. Som för övrigt är mycket vettig och försöker vända på begrepp och invanda mönster. Äldres situation i Hallstahammar kom upp på tapeten. Socialchefens önskan är att det inte ska behövas någon biståndsprövning för att komma till ett särskilt boeende. Hemtjänst och övriga verksamheter ska vara så bra att så många som möjligt ska vilja bo kvar hemma. Så många att de som verkligen inte vill lätt ska kunna få plats på något av kommunens äldreboeenden. Så är det ju inte idag. Vet flera fall där man önskar komma främst till Lövåsen men inte får. Men jag tycker att ambitionen är god. Man ska få välja själv. Ännu bättre blir det, och går snabbare att uppnå visionen, om vi får fler aktörer på äldremarknaden. För en av de viktigaste sakerna i livet är att känna trygghet. Många äldre befinner sig i en väldigt utsatt situation, helt utelämnad till samhällets goda vilja för att överleva. Nästan vid varje socialnämnd får vi rapporter om tillbud inom äldreomsorgen, det är damer som blir bortglömda på toaletten hela natten, personer som inte får sina mediciner, eller dementa som får ta emot verbal misshandel på grund av att de är sjuka. Och den mänskliga faktorn kommer vi aldrig att komma bort ifrån, det kommer alltid att finnas rötägg. Men att få välja själv vem som kommer över ens egen tröskel eller vem som ska hjälpa till med ens personliga hygien är en självklarhet. Genom att se de äldre som kunder,en tillgång, och låta varje kund välja utförare kommer vi en bra bit på vägen.

Något förvånande var en kommentar från en sosse. Först var det ju förvånande att sossarna överhuvudtaget yttrade sig, det hör ju inte till vanligheten... Men också det hon sa. Hon tyckte att familjen skulle ta mer ansvar för sina egna. -Inte kan det väl vara så illa om man behöver sova ett par nätter hos sin mamma eller pappa som kommer från lassarettet, och behöver stöd efter en olycka eller operation.
Nej, precis. Inte är det väl så illa. Och det känns mycket skönt att även sossar inser det. Sossarna som under årtionden har byggt upp det dagissamhälle vi har idag, där kommun och stat ska ta hand om oss från första andetag till sista.
Hon fick ju också mothugg av sina egna som började prata om de som inte har anhöriga eller som bor på andra ställen och så vidare. Kan det inte vara exakt lika för alla, så ska staten se till att det blir exakt lika...
Det är långt kvar till att det sunda förnuftet får styra. Men det är glädjande att det även inom de röda leden börjar funderas i vettigare banor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar