torsdag 29 oktober 2009

Ge mig en öl tack!

Här i Hallstahammar har vi ett alldeles utmärkt litet sött, lokalt, ölbryggeri. Strömsholms Brygghus heter det. Enligt de själva producerar de typ 12000 liter öl om året, och gärna lite annorlunda öl med mycket hantverk.
Ett typiskt exempel på kreativ företagsanda som såväl behövs i vår kommun. Den mesta ölen säljs till restauranger runt om i Sverige. För att komma in i Systembolagets ordinarie sortiment kräver ju ett smärre under, beställningssortimentet är aningens lättare.
Och det för ju osökt tankarna till det här med gårdsförsäljning. Tänk vad bra det skulle vara om dessa två företagare kunde få lov att sälja sitt egetbryggda öl, direkt där vid tillverkningsapparaten. Tänk om de skulle kunna få anordna ölprovning och faktiskt få bjuda på öl, temakvällar med en öl på schemat, eller kankse i ett vidare perspektiv anordna kickoffer, företagsevenemang, bröllop eller vad som helst. Endast fantasin sätter gränser. Och just nu den svenska alkohollagstiftningen.
Ett glatt besked kom dock igår från jordbruksminister Eskil Erlandsson som öppnar för gårdsförsäljning. Genom att göra gårdarna till filialer till Systembolaget skulle det gå samtidigt som vi behåller alkoholmonopolet.
Det skulle ju vara ett mycket välkommet företagarsteg. Utvecklingspotentialen är enorm. Intresset för vin och öl, och inte bara bag in box och lager bland vanliga människor som mig och mina vänner är jättestort. Med lite entreprenörsskap skulle vi kunna få avsevärt mycket fler jobb och öka turismen, både från utländska gäster och inhemska.
Dessutom skulle det ju kännas oerhört roligt att till nästa tjejkväll kunna få bjuda på lokalproducerad dricka. :o) Nu kommer ju det i just Strömsholms Brygghusfall gå ändå, eftersom man från och med den andra november kommer att kunna köpa ölsorten Slussvaktaren fritt och direkt från hyllan på Systembolaget. Men bara butiken här i Hallstahammar. Så kom och testa, ni andra västmanlänningar får än så länge nöja er med att handla den ur beställningssortimentet.

1 kommentar:

  1. Jag har de senaste åren, både som konsument och senare som producent, märkt att intresset för välbryggd öl har ökat. För en vecka sedan var det ölfestival (SMÖF) i lilla Söderbärke. Under fredagen och lördagen kom det hela 1500 besökare! Vi var där och träffade många av våra slutkunder som absolut inte bara var "ölnördar". Det känns väldigt bra att så många intresserar sig för smaken och inte bara alkoholhalten och priset.

    Ibland har vi visningar av bryggeriet och minst en frågar varje gång om de kan provsmaka eller köpa med sig lite öl. Med hänvisning till alkohollagen så måste vi varje gång säga nej. Jag tycker därför att det är väldigt intressant att det börjar röra på sig angående gårdsförsäljning. Även om jag talar i egen sak så är jag helt övertygad om att det både för folkhälsan och för Systembolagets ekonomi vore en droppe öl (!) i havet. Sveriges ca 35 småbryggerier står för ca 1% av landets ölförsäljning och den lilla del av vår produktion som vi skulle sälja direkt till konsumenterna är antagligen försumbar. Jag är dock en anhängare till vårt Systembolag och jag tror inte att vi svenskar skulle klara av att alkoholen såldes överallt. Skulle det visa sig att alkoholkonsumtionen skulle öka markant pga gårdsförsäljningen är jag den första att ändra åsikt.

    SvaraRadera