tisdag 6 oktober 2009

Föräldrars ansvar

Igår kom Beatrice Ask med ett förslag om att föräldrar ska kunna få betala skador som sina barn ställer till med när de begår brott. Kan vara sönderslagna rutor, klotter eller så. 8000 kronor ska man som mest få betala och syftet är att stärka föräldraransvaret.
Jag tycker att det är ett jättebra steg i rätt riktning. Föräldrarna måste ta tillbaka sin roll som auktoritär och den som har ansvar för sina barn. Vi måste göra allt vi kan för att öka respekten för föräldrar och överhuvudtaget för andra männiksor. Många föräldrar tar redan ett bra ansvar, men det är många som ibland brister. Och sätter man barn till världen så är man ansvarig för dem tills de blir myndiga! Man har som förälder både rättigheter och skyldigheter. Jag tror inte på något sätt att det här är en universiallösning som helt tar bort ungdomsbrottsligheten men det kan vara ett verktyg för föräldrar innan barn fastnar i dåligt umgänge eller gör "brottskarriär" att säga att fortsätter du det här så får vi betala och vår ekonomi blir urusel. Dina syskon kommer inte att kunna följa med på den där klassresan och vi kommer inte ha råd med den nya vinterjackan eller vad det nu kan vara.
Bodström säger att det här förslaget slår på de som redan ligger ner. Och menar att de som redan har barn som ställer till det för sig i stor utsträckning också har det dåligt både socialt och ekonomiskt.
Vissa kommer att drabbas mycket hårt ekonomiskt. 8000 kronor är mycket pengar, men det är ju det som är själva poängen att det ska vara förebyggande. Att man ska förhindra barnen att göra så här. Att man ska tvinga föräldrar att ännu mer bry sig om sina barn. Sjukt att det ska behövas ett pengastraff för en sådan sak. Men föräldrarollen måste tillbaka tillbaka till föräldrarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar