tisdag 13 april 2010

S som i skojigt!

Nu duggar sossenyheterna tätt. Och det är blandat högt och lågt. En av de lägre nyheterna måste väl sossarnas "nya" laguppställning vara. Mona har ju pratat sig varm över att lyssna och förnya och göra sin hemläxa. Kan någon vara snäll och förklara för mig vari förnyelsen i Bodström, Pagrotsky, Österberg och Östros ligger? Av de åtta valloken så var väl alla med vid nederlaget 2006? Men vill de göra en upprepning på det så varsågod. Mer än gärna för mig.

Samma parti har också presenterat sina valfokus. Och Mona börjar med att säga: "Det har funnits perioder även när vi socialdemokrater haft regeringsmakten då utvecklingen har gått åt fel håll". Jotack. Det är vi mer än medvetna om. Vi och den största delen av samhället som också röstade fram en ny regering 2006.
När det gäller retorik så är S duktiga på att hitta ord som låter illavarslande och som de kan upprepa och upprepa och upprepa, tills de själva iallafall tror på dem. Stupstock, pensionärsskatt, ökade klyftor.

Men vad vill de då?

Det första är fler jobb. - "Det innebär att särskilda insatser måste göras för unga och nyanlända som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Det innebär också att kvinnors sysselsättning måste öka." Och ändå så skriker ni halsarna av er för att få bort rut? Hur rimmar det? Märk också väl att ingenstans står det ett enda konkret förslag på HUR S ska skapa dessa nya jobb de eftersöker.

Andra är mer utbildning. Javisst, det låter ju jättebra. Men för mig är kvantiteten på utbildningen inte det viktig, utan kvaliteten. Om inte eleverna går ut med tillräckliga kunskaper så spelar det väl ingen roll hur många som är behöriga till högskolan? Det måste ju vara kunskaperna som sätts i fokus. Mer kunskap, mer och systematisk uppföljning. Och snacka om att skapa klyftor, målet är att hälften ska gå å högskolan. De som inte gör det har alltså inte uppfyllt målet och därmed misslyckats. Riktigt så ska det väl ändå inte vara?

Tredje, minskad barnfattigdom. Absolut. Barnen har inte gjort något för att förtjäna att leva i fattigdom. S-förslagen bygger på ökade bidrag i olika former för att slippa socialbidrag. Är inte det lite same same? Vore det inte mycket bättre med en offensiv jobbpolitik så att föräldrarna jobbar och slipper bidrag över huvudtaget?

Fjärde, minskad socialbidragsberoende. Verkligen. Så klart ska inte en enda som inte absolut behöver försörjningsstöd ha det heller. Det tror jag ingen vill. Men att regeringen för en misslyckad jobbpolitik och därför måste alla människor söka hjälp hos soc håller jag inte med om. Är S medvetna om att vi har varit inne i den värsta lågkonjunkuren på mannaminne? Utan alliansregeringen är det ju snarare så att försörjningsstödet hade exploderat okontrollerat. Nu tyder ju allt på att vändningen är nära och att Sverige står sig betydligt bättre rustat än de flesta övriga länder i världen.

Dessutom ska alla sexåringar få en egen polis. Nog för att sexåringar ser upp till poliser, men att få en egen är väl att ta i?

På det hela taget. Många av ambitionerna och målen är mycket bra. Tyvärr är ju vägarna dit lite väl krokiga och hänsynslösa.


Länkar: Exp, Ab, Kent, André, DN, Tokmoderaten, Mats, Maria, Mary,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar