onsdag 7 juli 2010

På rätt spår

Trots att Centern har mediamässig motvind idag så kommer de med ett par mycket intressanta initiativ. De vill sänka momsen för restaurang- och frisörföretagare och sänka ingångslöner för studenter. Båda förslagen är väldigt bra. Sänkt moms gynnar tillväxten, fler som har råd att gå ut och äta och klippa sig lite oftare. Det får fart på ekonomin. Att det just blivit restaurang och frisör motiverar Centern med att många ungdomar arbetar där. Och det stämmer säkert också. Att sänka skatterna på olika sätt är ett mycket bra instrument för att få fart på Sverige. Nu har vi sänkt inkomstskatter och infört rut-avdrag. Dags att sänka lite moms.
Lägre ingångslöner är ju inte heller något konstigt. Ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden, att då sänka trösklarna är en självklarhet. Som ny har man ju heller inte samma erfarenhet eller kunskap, bra förslag!

Länkar: Ab 1, SvD 1, Svd 2,

2 kommentarer:

  1. Det finns för många momssatser redan nu. Att sänka momsen rent generellt vore bättre samt torde minska de administrativa kostnaderna som uppstår vid olika momssatser.

    SvaraRadera
  2. Med ungdomar menar man folk under 28, 25 eller 23 år? Ingångslöner inom vissa yrken där många konkurrerar om samma jobb är redan låga. Samtidigt utnyttjar vissa personaluthyrningsföretag exv. Academic Work läget och erbjuder betydligt lägre löner än vad som är moraliskt sett försvarbart exv. ca. 100-103 kr/per timma för jobb inom administration på bank eller på kundtjänst. Dessutom sitter man inte sällan i sämre sits än andra arbetstagare med samma uppgifter på företaget du blir uthyrd till, exv. får du inte betalt för samtal i tjänsten från din egen telefon och får inte heller alltid tillgång till andra arbetsredskap. När man är färdig med sina studier fortsätter man med samma låga lön och man känner att man inte har något val ... än så länge. Visst, låga ingångslöner är ok, men man måste vara realistisk. Den lön man får ska ju täcka många utgifter, exempelvis studielån och ett första bostadslån.

    SvaraRadera