tisdag 30 juni 2009

Kom igen, anhöriga!

Apropå inlägget häromdagen om var gränsen går mellan samhällets ansvar och familjens. Läser en mycket beklämmande artikel i Expressen idag. http://www.gt.se/nyheter/1.1623994/signe-95-lider-i-39-grader. Om en 95 årig tant som har 39 grader i sitt lilla rum på hemmet.

Självklart är det skandal och kommunen måste både skämmas och skärpa sig och genast åtgärda problemet. Men i artikeln sitter tantens dotter och svärson och ojjar sig och oroar sig för hur gamla mamma har det. Tydligen är det fjärde året i rad som ventilationen inte fungerar och temperaturen stiger vid varma dagar.

Men hallå! Vad sysslar ni med?! Varför åker ni inte och köper en ac till henne? En borsfläkt, vad som helst som gör det lite svalare. Sätt upp mörka gardiner för fönstren, badda henne med fuktiga handdukar. Istället sitter ni bara där med benen i kors brunbrända och fina och bara väntar på att andra ska göra något. Det är skandal! I fyra år har ni inte gjort något! När nu kommunen uppenbarligen inte har tagit sitt ansvar, så måste ni väl för f-n ta ert!

Dotter! Lyft på rumpan och sluta klaga och hjälp mamma! Tror du att hon hade låtit dig vara instängda i sådan hetta när du var liten och hon hade ansvaret för dig?

Skulle inte tro det! Vad är du för medmänniska!

måndag 29 juni 2009

Läskig opposition...

Oppositionens senaste utspel är att de vill återinföra och höja fastighetsskatten om de vinner valet. Det är läskigt. Det är läskigt för att det är att betala skatt på skatt och dessutom på skatt. Det är också fördelningspolitiskt väldigt fel. De rödgröna påstår att de rika med lyxiga villor minsann ska betala för sig, men glömmer att de redan gör det genom skyhöga inkomstskatter och moms på allt som konsumeras till exempel.
De som får lida för en hög fastighetsskatt är vi vanliga. Vi vanliga som äger ett helt vanligt hus eller bostadsrätt. Som bor i helt vanliga bostadsområden, långt ifrån stränder eller innerstäder. Vi vanliga består av barnfamiljer som tycker att det kan vara skönt för ungarna att kunna känna gräs under fötterna, slippa andas in avgasluft a la Hornsgatan, och kunna gå till lekplatsen utan att passera vältrafikerade genomfartsleder. Vi vanliga är också pensionärer som har jobbat och slitit hårt i hela sitt liv. Som bott i samma hus i 30, kanske 40 år och som gärna, med någon hemtjänsttimme eller städhjälp gärna bor kvar så länge det är möjligt på ålderns höst.

En återinförd fastighetsskatt är också fel för att den grundar sig på taxeringsvärdet. För tänk om man bestämmer sig för att renovera sin fastighet. Tänk om man bestämmer sig för att kankse lägga nytt tak så att det inte läcker in eller lägga på ny fasad som spar energi. Dessa renoveringar ger upphov till arbeten, de stimulerar ekonomin genom att vi handlar istället för att sitta på våra surt förvärvade kronor, de ger staten massor av inkomster i form av moms. Tänk om man genomför en sådan renovering, vad är tacken? Jo, taxeringsvärdet höjs och därmed också skatten.

Skatt på skatt på skatt var det. Vill vi verkligen ha det så?

Heja Folkpartiet!

Folkpartiets tur i Almedalen och jag gillar budskapet Jan Bjärklund för fram. Ett större och bättre lärlingssystem. Ett lärlingssytem överhuvudtaget är ett stort steg frammåt.

Det är ju hur svårt som helst att veta vad man ska bli och göra när man blir stor. Hela skolan idag går ut på att få behörighet till hägskola och universitet. Samtidigt kommer det rapporter om att det kommer att vara stor brist inom hantverkaryrkerna. Jättebra initiativ med lärlingsplatser. Unga personer får gå bredvid erfarna och duktiga yrkesmän och lära jobbet från grunden. Lärlingarna får gedigen utbildning och inser snart om yrket är något de vill jobba med eller inte, företagen får anställda med skräddarsydda kunskaper för att passa just den branchen. Både individ och samhälle vinner. Hur det ska finansieras? En del av företagen, en del av staten iform av exempelvis lägre arbetsgivaravgifter och företagsskatt.

Att alla har lika värde är så himla självklart att det inte behöver sägas, men alla behöver inte vara lika! Sverige behöver inte ha 100% högskoleutbildade vuxna.

söndag 28 juni 2009

Steg ett mot riksdagen

Nu har jag tagit det första steget på vägen mot riksdagen. Har registrerat kryssajenny.se. För man tror att jag behöver många kryss... Och först måste jag ju ta mig igenom provvalet här i Västmanland. Fotografen kommer senare i sommar och då ska vi ta lite härliga bilder att använda i kampanjen!

Shit, en egen kampanj! Helt sjukt! Så här i utspelstider så inser jag ju att det är i Almedalen man borde vara. Nästa år! Och Jonas, du ligger visst steget före mig där! Heja Jonas!

fredag 26 juni 2009

Kommunal service vs familjesammanhållning

Bredvid mig håller en snickare på att borra och såga. Vi ska få ett räcke på altantrappan. För första gången har vi tackat ja till hjälp från kommunen (och ni ska veta att de försökt att pracka på oss både hemtjänst och ombyggnation av huset). Mormor går ju rätt dåligt nu så ett räcke kan väl vara på sin plats...

Men det är nästan så att vi ångrar oss... Inte för att räcket inte blir bra, snickaren vet vad han sysslar med, men för att vi är vana med att klara oss själva. Och take great proud of att göra det också.

Jag tycker att fler borde vara stolta över att klara sig själva. Fler borde inse värdet av att ha en familj att bry sig om och vara nära. Fler borde låta bli att kräva att samhället ska fixa allt så fort det blir det minsta jobbigt.

Självklart är det strålande av kommunen att ställa upp med bostadsanpassning, att fler bor kvar hemma sparar både pengar för kommunen och ger livskvalitet för personen det gäller. Superbra också att kommunen anlitar privata företag, som vår snickare, till att göra det och inte egna anställda.
Det här är verkligen ett område som kommuner ska ägna sig åt. Förebyggande och underlättande, effektivt investerade pengar. Men min fundering är, när tar kommunens, och statens för den delen, ansvar slut? Och när börjar familjens? Är det inte dags att vi drar oss aningens bortifrån synsättet "jag kräver dagisfrånettårsålder via tv-spelochutlandsemesterarärmänskligarättigheter till mingamlamammaärrynkiggehitenplatspåhemmet" och istället utvidgar synsättet för vad som är "normalt och naturligt" till att även gälla att familjen har ett ansvar. Att även familjen får "uppoffra" något för att det ska gå ihop sig. Det tror jag fast och fullt att både människan och samhället blir lyckligare av.

onsdag 24 juni 2009

Tjohoo!

Ååå! Jag upptäckte just att min blogg finns på moderat.se!

Det är ju jättejätteroligt! Varje gång jag skriver ett inlägg här så syns det i en rullista på stora moderatwebben...:o) Gäller alltså att skriva många kontroversiella och uppseendeväckande rubriker för att driva lite trafik...:o)

Men nu sovdags! God natt!

Allianskärlek

Har nyss kommit hem från ett fantastiskt trevligt möte med Allianskollegorna. Vi planerar ju en spännande liten tillställning längre fram i höst. Än så länge är hela projektet lite hemligt men jag kan lova att det kommer att höras och synas. :o) Vi ligger bra till med planeringen och idéerna är oerhört kreativa och intressanta. Återkommer så snart jag får och kan.

Eventgruppen, tycker om er! Det här kommer att bli strålande!

Ps. Visste ni att det bara skilde ca 1000 röster mellan blocken i förra valet. Ingen omöjlighet, eller hur!

torsdag 18 juni 2009

32-68, förutom jag då.

En annan reflektion från socialnämnden gjorde jag när närvarolistan skickades runt. I nämnden är det 11 ledamöter med ungefär lika många ersättare. Jag stack ut kan man säga. Inte bara för att jag fyllde i min närvaro med en grön penna, alla andra traditionellt bläckblått, utan också med min ålder. Födelsetalen sträckte sig mellan 1932 och 1968 och så jag då med -81. Jag är alltså 13 år yngre än den näst yngsta! Vad medelåldern blev hann jag inte räkna ut, ska återkomma med det.
Bra eller dåligt? Tja, lite både och kanske. Men knappast konstigt. Det jag kanske kan oroas aningens mer av är att de flesta har suttit på sina poster länge, vääääldigt länge. Erfarenhet javisst. Nytänkande, tja kankse lite svårare.

Tröga myndigheter

Det var socialnämnd igår. Mycket intressant ärende om kost till äldre. Hallsta har gjort en ny kostplan som om den följs verkar helt okej. Men den lutar sig ju så klart mot tröga, gammeltänkande Livsmedelsverket. Visst någon form av vetenskaplig bevisning måste man väl ha men Livsmedelsverket och Socialstyrelsen för den delen är ju aptröga! I många, många år har de rekommenderat massor med bröd och lite fett. Ändå har befolkningen under den tiden ökat i vikt samtidigt som hjärt- och kärlsjukdomar också har ökat. Har deras rekomendationer då främjat folkhälsan? Tveksamt. Nu kommer det massor med rapporter som säger att tvärtom är mycket hälsosammare. Tänk a la GI alltså. Mindre kolhydrater, mer fett och protein. Ändrar Livsmedelsverket sina rekomendationer, så klart de inte gör! För de säger att det inte är tillräckligt vetenskapligt bevisat att GI är bättre. De vill inte rekomendera något som kankse inte är bra, men tänk tvärtom. Om det om något år är helt solklart att det är bättre, då har de i trettiotals år rekomenderat fel. Är det bättre?

Please, myndigheter. Var lite mer flexibla och öppna. Säg att det här är intressant och verkar bra, var inte så kategoriska! Ni är så fastkörda i gamla invanda folkhemsmönster, men så blir det ju lätt när det är en och samma åsikt som har fått råda under de största delarna av de senaste hundra åren...

tisdag 16 juni 2009

Gungor för de små fjälliven?

Eller är det möjligtvis rutschkanor de menar... Lekplatser för asp var iallafall en av de stora ämnena på miljönämnden idag. Och jag inser att det är oerhört många ämnen man måste/borde/kan nörda in sig på. För att inte tala om det här med befrielse från sophämtningsavgiften. Idag var det en man som på fullaste allvar hävdade att han absolut inte får en enda sopa över. Tillexempel det här med dammsugarpåsar. Där åker det ju in lite av varje... Men icke, dem klippte han sönder. Dammet tog han hand om på ett sätt och själva påsen komposterade han. Han komposterade DAMMSUGARPÅSEN! Men shit! Vart är vi på väg? Hur snål får man bli, det där är ju på gränsen till, eller i min värld way över gränsen, till dumhet och alla andra negativa ord man kan tänka sig! Miljömedvetenhet, absolut. Men det finns ju en gräns... De var två personer i hushållet, precis som mormor och jag. Och vi försöker sortera allt vi kan, kartonger, tidningar, komposterbart, batterier, glas osv. Våra soptunnor, båda två, är iallafall fulla till bristningsgränsen varje tömning!

Betyder det att vi är ovanligt sopiga av oss? Eller ovanligt renliga? Det är dagens fråga!

By the way, apporpå soptunnor. Jag har hittat världens snyggaste marksten att göra en liten fin terass av. En terass till just spotunnorna. I stenserien som heter Ivåg, finns det dessutom både inbyggda blomkrukor och fågelbad! Det kallar jag om inte miljövänligt så iallafall djurvänligt.

torsdag 11 juni 2009

Jippi hey!

175 plats ligger Hallsta på i en ganska omfattande undersökning som tidningen Fokus har gjort! Ååå! Det måste ju de styrande vara superstolta över... Massor med kommuner som är sämre! 174 som är bättre också. I år blev Trelleborg årets klättrare och tog 120 steg framåt jämfört med förra året. Det är något att sträva efter! Så vad sägs om en plats på topp 50 år 2011-2012? Det är min målsättning iallafall!

Hela undersökningen, med en ganska roddig tabell finns på:
http://www.fokus.se/

Ps. Den enda ljuspunkten i rapporten är väl att Sura ligger på 265 plats... Eller förresten inte.

Ger frukt och rymdmystik.

Dagens nya ord är definitivt Stjärnfamilj. Läste nyss att det är på frammarch. Samlingsnamn för alla familjer som inte är den traditionella kärnfamiljen. Och håll med om att stjärnfamilj har en väldigt positiv klang över sig. Mysigt, hemtrevligt, lyckat. Och det kanske är precis vad som behövs. Ett positivt ord så att man kan välja själv. Stjärna eller Kärna!

tisdag 9 juni 2009

Arg så jag hoppar!

Fick nyss handlingar inför komunfullmäktige nästa vecka. Och det är inte sant vad det finns mycket konstigheter i Hallstahammars kommun. Vad sägs tillexempel om att Hallsta ligger på 284 plats, av Sveriges 290 kommuner, när det gäller hur effektiva kommunens gymnasieutbildning är. Alltså, det är bara sex kommuner i hela landet som är sämre! Platsen är 232 när det gäller grundskolor. Samtidigt minskar befolkningen varje år! Men det är ju inte så konstigt när skolorna är så dåliga så blir det ju bara arbetslösa puckon som blir kvar! Och hur attraktivt är det för en kommun! Det blir en ond spiral där skötsamma elever som vill lära sig söker sig till andra skolor i tex Västerås och segregeringen blir ännu värre! Och det är ju inte så att de eleverna direkt kommer att söka sig tillbaka till Hallsta när de en gång flyttat ut. Skärpning! Det måste göras något åt detta!

Extra roligt, eller iallafall paradoxalt, blir det när man längre bak i handlingarna läser att Hallstahammars kommun har antagit dessa visioner för 2008-2015: "Vår förskola, grundskola och gymnasium tillhör de allra bästa i landet och ger våra barn och ungdomar goda förutsättningar för ett gott liv."

Just det ja! Ser ut som att kommunen är på god väg att uppfylla målen... Eller inte. Vad sägs om att byta styre nästa år. För ärligt talat. Vad finns det att förlora. Förutom flera generationers barn och unga. Och för den delen hela samhällets positiva utveckling.

måndag 8 juni 2009

Dumt val igår!

Inte gick det så särdeles bra igår direkt... Jättetråkigt så klart! Men det kanske inte är så konstigt... Moderaterna envisas med att gå åt vänster i en massa frågor, pratar bara försiktighet och sunda finanaser. Och det är väl självklart att vi ska ha det och att den ekonomiska politiken är den bästa för Sverige, särskilt på lite sikt. Men man behöver inte kommunucera det i vart enda andetag. Ibland kan man prata framtidstillförsikt, visioner och planer. Det går också att hitta balans mellan de sunda finanserna med lite mindre utrymme för utspel och reformer med en positiv syn på framtiden och i det här fallet europa!
Men valet var bra också, för shit vad vi kommer att lära oss mycket till nästa val, där ni! Där ni! Där får alla andra se upp! :o) Till och med Folkpartiet, vars framgångar ju är jättejätteroliga! Grattis grattis grattis! Och heja Tanten!

Nu är det Ulla-jobb som gäller!

/J

söndag 7 juni 2009

30 de äldst

Tillbaka från den alldeles tomma vallokalen... Sorgligt att det är så få som utnyttjar en av våra finaste demokratiska rättigheter! Men vi har iallafall gjort vår plikt och det visade sig att mormor är kommunens 30 de äldsta person! Lite roligt! :o) Fast vet inte om mormor blev lika uppmuntrad av den informationen...:o)

Tennis nu! Go Söderling!

Tjohoo! Äntligen dags!

Jaaaa! Det är söndag och röstningsdags! Härligt, men ganska ovisst och spännande också... Alla dessa småpartier som visst alltid lyckas i eu-valet gör det hela lite mer spännande! Men vi hoppas så klart på att folket röstar klokt i år igen...:o) Mormor och jag ska knalla iväg nu och göra vår plikt!

Sen ska vi kolla på tennis! En helt fantastiskt härlig söndag med andra ord!

Kram så länge!

fredag 5 juni 2009

Sicken toppentippen!

ååå! Vad jag gillar återbruket! Är ju helt fantastiskt att bara kunna åka dit och slänga allt man vill på rätt ställe! Idag var vi där så länge så att de nästan stängde in oss...:o) Och som miljönämndspolitiker är det ju bäst att jag lever som jag lär...:o) Tidningar, glas, kartonger och brännbart, var sak har sin plats! Det är min livsfilosofi! :o)

Åk till tippen vettja! Men inte i morgon, för då är det stängt!